Пловдивски фармацевт: Няма презапасяване с лекарства, а много болни хора

  • от PlovdivTime
  • 09:41, 22.11.2020

Въпреки уверението на здравния министър проф. Костадин Ангелов, че в България има достатъчно количество медикаменти, проблемът съществува. Читатели сигнализираха, че все още се намират трудно част от антибиотиците с активната съставка азитромицин, както и някои хранителни добавки за имунната система, които се изписват при лечение на COVID-19. Фармацевти също признават, че получават по-малки от заявените количества, които се изчерпват бързо. Затова съветът им е при липса на даден медикамент, пациентите да се консултират в аптеката.

„Проблемът с лекарствата съществува за определени позиции, които са липсващи и се намират трудно. Затова е постигнато споразумение, че аптеката може да заменя тези лекарства, ако има същия продукт, произведен от друга фирма”, обясни Димитрия Стайкова, председател на Регионалната фармацевтична колегия в Пловдив. Като пример тя даде лекарството за диабет под името „Сиофор”, което няма да се продава известно време. Междувременно хората, които го приемат, е добре да се обърнат към лекуващия ги лекар за смяна с друго. Липсващи добавки за засилване на имунната система също могат да бъдат адекватно заменени с подобен продукт в аптеката, категорична е Стайкова.  

Според нея хората са се успокоили и вече не се наблюдава това масово презапасяване с медикаменти отпреди няколко седмици. За съжаление обаче, в момента има много хора с COVID-19. „Тези, които търсят лекарства, не се презапасяват. Просто реално много хора са болни”, смята фармацевтът.

Тя е на мнение, че улеснение в тази ситуация са и рецептите, издадени от личните лекари по Вайбър. Припомняме, че това бе решено по време на срещата на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари, Българския лекарски съюз и Българския фармацевтичен съюз при здравния министър проф. Костадин Ангелов.

„От пролетта имаме пациенти с такива рецепти. Нашите опасения бяха, че те са незаконни, но сега споразумението е, че ще се изпълняват по определен ред, за да не се злоупотребява”, посочва фармацевтът.