Пловдивски епидемиолог: Грешка е хората да спрат да се пазят, след като са се ваксинирали

  • от PlovdivTime
  • 20:11, 29.03.2021

Липсва дисциплина в населението и доверие в маските, за които е доказано, че пазят от вируса. Това коментира в студиото на "Денят започва" по БНТ д-р Христиана Бацелова, епидемиолог и преподавател в МУ - Пловдив, относно въведените по-строги мерки срещу разпространението на заразата у нас.

"За да се разпространява вирусът, значи има контакт. Става въпрос за въздушно-капкова инфекция и няма как тя да се разпространява без да е прекъснат контактът", допълни д-р Бацелова.

На зрителски въпрос дали при поставена първа доза на ваксина, след която човек се заразява с коронавирус, а после следва отрицателен PCR тест, трябва да се постави втора доза от препарата, д-р Бацелова отговори, че трябва да се постави, за да се изпълни схемата, както е посочено от производителя, но след като лицето оздравее и минат 14 дни реконвалесцентен период.

"Наличието на антитела не означава, че ще има по-бурна реакция при ваксиниране", подчерта д-р Бацелова.

Тя предупреди, че е грешно след поставяне на ваксината човек да спре да се пази. Траен имунитет се изгражда на 14-тия ден след втората доза.

"Това наблюдаваме - отпускането след поставяне на първата доза, свалянето на маската... Всъщност ваксината не е причината, причината е, че човекът се е заразил, самата ваксина не може да го разболее", категорична беше епидемиоложката.

И трите ваксини, които са достъпни у нас, са с еднакъв профил на безопасност. Няма препарат, който сам по себе си може да предизвика фатален край, категорична е д-р Бацелова.