Пловдивска пианистка вдъхнови проект за бежанците с ООН

  • от PlovdivTime
  • 12:10, 08.03.2019

Талантливата пловдивска пианистка Анна Петрова и партньорката й - виолистката Моли Кар, тръгват на голямо турне в Израел и България. Изключителното международно дуо ще свири под тепетата на 16 март от 19 часа в Балабановата къща.

Проявата на двете инструменталистки е много специална, защото е част от проект, посветен на бежанския проблем. 

Той стартира заради желанието ни като артисти да споделим "сцената" с хора, които имат нужда от това, някой да чуе техните истории. Бежанският проблем е ежедневие в страни като България, а в Щатите до много скоро беше обратното - почти не се чуваше нищо по темата. С Моли искахме да повишим осведомеността на наши приятели, колеги и публика с този едногодишен проект, разказа Анна Петрова. 

“Нови гласове” е проект, който цели, чрез изкуство да спомогне за повишаване осведомеността за културата и живота на бежанците по целия свят, като същевременно обучава масовата публиката за това, какво може да се направи, за да се помогне и облекчи проблемът.  Дуото посещава различни бежански лагери в Харманли и Овча Купел в България; Дехейше на Западния бряг; и Йелинг в Дания, както и други, където свири и разговаря с публиката за техния свят, култура и фолклор. Те са придружени от композитора Фернандо Аройо Ласкураин и филм-режисьорите Виктория Стивънс и Скайлър Кнуцен, които записват тези срещ, за да ги използват като вдъхновение, за създаването на ново произведение за дуото, както и документален филм за целогодишното преживяване.  

Програмата, която дуото ще свири по време на турнето си в Израел и България, включва произведения   Ребека Кларк, Мисчислав Вайнберг, Арам Хачатурян и ново произведение – композиция на Фернандо Аройо, което е директно базирано на материали или вдъхновено от посещенията ни в бежанските лагери.  Ще звучи и музиката на Лоуел Либерман - много известен американски композитор, който живее в Ню Йорк. 

Концертите в Израел ще са в Йерусалим и в Кибуц Ейн Хашофет.  Вече се е провело събитие в Ню Йорк, а през април дуото гостува в Испания.  

За реализацията на”Нови гласове” двете музикантки си партнират с ООН и дори представиха проекта с концерт по време на честването на 70-годишнината от Декларацията за правата на човека в ООН в Ню Йорк през октомври миналата година. В България Моли и Анна си партнират с Каритас България.  

Описани като "брилянтни, елегантни, чувствителни и експлозивни",  Кар и  Петрова бързо се превръщат в едни от ярките дуо ансамбли на днешната международна музикална сцена. Изявени солисти,те са носителки на редици награди в международни конкурси и са изнасяли концерти в световно известни зали като Карнеги Хол, Концертгебау и Линкълн Център. Участвали са в престижни фестивали като Музикалния фестивал в Марлборо, Равиния, Моцартфест във Вюрцбург, Музикалната програма на Ицхак Перлман и Малага Класика и техните изпълнения са излъчени по NPR, WQXR и "Performance Today". 

Кар и Петрова основават дуото си през ученическите си годините в Ню Йорк - Манхатън Скул и Джулиард - през 2005 г. Техните концерти ги водят в Испания, Германия и САЩ.

Анна е родена в Пловдив, възпитаник е на НУМТИ "Добрин Петков" в класа на Светлана Косева. През 2005 г. е приета с пълна стипендия в престижния Manhattan School of Musiс в Ню Йорк в класа на пианиста Орасио Гутиерес, който завършва с отличие.

През август Анна Петрова защитава докторска степен по пиано в студиото на Андре-Мишел Шуб в Ню Йорк. В момента освен концертна кариера талантливата пианистка преподава в University of Louisville School of Music.