Пловдивчанка пробяга 184 км за 24 часа на ултрамаратона в Атина

  • от Парашкева Иванова
  • 20:31, 16.01.2020

Пловдивчанката Гергана Станилова пробяга 184,2 км по време на ултрамаратона, който се проведе през уикенда в Атина.  Тя и още петима българи се включиха в предизвикателството, което е истинско изпитание за всеки атлет.   Владимир Ставрев, Емил Генов, Димитър  Димитров, Красимира Петрова, Яна Петрова са другите българи, тичали в гръцката столица.  Ради Милев също е сред участниците в категорията 70+, като тича 301 км за 48 часа. Гергана Станилова се  класира  шеста при жените, като за едно денонощие успя да пробяга  184,2 км,  при мъжете Владимир Ставрев  е 3- ти с 234 км, а Емил Генов стана 5- и с 222 км.

Открихме пловдивчанката  да възстановява силите си на плажа на Атина. Коя е жената бягала 24 часа без да спре? Гергана определя себе си като „икономист по образование, бягаща йоги по душа, човек по призвание”. Доброволец е към “Изкуството да живееш”,  Инструктор на курсовете “Шри Шри Йога” и “Програма за щастие”. „Търся и вярвам в доброто. Всеки ден е една нова възможност да станем по-добри и да бъдем полезни на света” казва тя. С удоволствие отговори и на въпросите, които й зададохме.

 - Разкажете повече за инициативата и как решихте да се включите в нея?

 - Събитието, на което участвах е част от състезанията на Атинския Ултрамаратонски Фестивал, който се състои за 15-и път. Провежда се в продължение на два месеца, като състезанията започват от 24-часово бягане и стигат до 5000-километрова дистанция. Разбрах за 24-часовото бягане от приятели, които обичат да се предизвикват с дълги дистанции, често при екстремни условия.

 - Колко време се подготвяте и по- какъв начин?

 - За конкретното състезание заложих на 9-те години йога и медитация, които практикувам и на целенасочените тренировки с бягане в последните 10 месеца. Родителите ми са били спортисти. Вярвам, че нося спорта в гените и духа си. Самата аз, като малка, винаги съм тренирала нещо. От лека атлетика за кратко и гимнастика до баскетбол. Бягането обаче беше онова , което ми носеше винаги усещане за вътрешна свобода и сила. Любовта към него се възпламени отново преди 10 месеца, докато тренирах във фитнеса и спонтанно реших , че ще се предизвикам с класическата маратонска дистанция. Подготвих се за по-малко от 2 месеца и завърших успешно Маратон Пловдив. Беше епично и силно емоционално преживяване, тъй-като бягах доста от дистанцията в района, където съм израснала. Толкова се вдъхнових, че не исках да спирам. Така започнах да тренирам целенасочено и виждах как формата ми се подобрява с всеки изминал ден. Тренирах редовно участвайки същевременно в различни шосейни и планински бягания с дистанции от 38 до 100км.

 - Консултирахте ли се с лекар преди да започнете?

 - За конкретното състезание се изискваше спортно медицинско свидетелство, но за всички подписваш документ, че бягаш на своя отговорност. Не съм се консултирала с лекар. Разчитам на сигналите на тялото си. Те никога не лъжат. Във времето се научаваш коя болка можеш да си позволиш да пренебрегнеш и при коя трябва да спреш.

 - Какъв режим спазвате?

 - Вегетарианка съм от 2011 година, а от края на 2018 преминах изцяло на вегански режим. Чувствам се прекрасно физически и психически. Консумирам много плодове и зеленчуци. Храня се основно с варива, крем супи, зеленчукови пици и обичам да импровизирам в кухнята с различни веган ястия. В момента приемам спирулина на таблетки и Б12. В менюто ми всеки ден присъстват ленено семе, чия, сурово какао на прах, куркума, мака. Консумирам кокосова или нерафинирана кафява захар. Не броя калории и често си позволявам сладко и пържени картофи. С редовното бягане се изразходват много калории, така че въглехидратите са винаги добре дошли.

 - Как премина този ултрамаратон? Имаше ли момент , в който искаше да се откажете?

 - Ултрамаратонът надмина очакванията ми като резултат и преживяване. Въпреки че бях изключително дисциплинирана в тренировките си и следвах насоките на човека , който ми помогна с тренировъчния план, имах едно наум, че всичко може да се случи през тези 24 часа. За моя радост, бях с перфектно изготвен график, който така разпредели силите ми, че останах свежа и с резерв от енергия до последния час, в който ускорих и се върнах към стартовото си темпо. По този начин успях да добавя още 4.2 км към първоначално програмираните 180 км. Ще ви споделя,че на едно такова състезание имаш нужда от 24-часов съпорт. Това е човек , който ти подарява 24 часа от живота си , в които ти служи, грижейки се за твоите нужди от храна, вода, преобличане и всичко непредвидено по време на състезанието. Там всяка секунда е добавен метър към крайния резултат. Като цяло това е плод от синергията на много хора инвестирали време и усилия, хора повярвали в теб. Не си помислих и за миг да спра. Имах само причини да продължа! Бяхме силна група българи. Много единни и подкрепящи се на всяко засичане по трасето. Всички бяхме на 100%! Това ме мотивираше още повече! Заедно творим чудеса!

 - Някакви травми? Как се чувствахте на следващия ден?

 - Никакви травми и болки, освен една цялостна умора и мускулна треска в краката.

 - До каква степен йогата, която практикувате, ви помага?

 - До голяма. Беше един стабилен фундамент, върху който започнах да надграждам с бягането. Практикувам йога пози, които намаляват риска от контузии, правя ежедневно дихателни техники- пранаями, последвани от много мощна пречистваща дихателна техника-Сударшан крия. Тя спомага в очистването от натрупаните на клетъчно ниво токсини и зарежда клетката със свежа енергия. Също така редовната и практика ни помага да използваме по - голяма част от белите си дробове, което води до навлизането на по-голям обем на кислород в тялото. Медитацията ми помага да остана фокусирана и позитивна в най-трудните моменти. Така че, да, йога е допринесла много за моето бягане.

-  За какво мислехте по време на бягането?

 - За мен бягането е активна медитация. То те връща в настоящия момент, където няма мисли. Мислите са винаги обвързани с миналото или бъдещето.

 - Възможно ли е да медитираш , докато бягаш?

 - Моите лични наблюдения са, че при по-кратките бягания се чувствам облекчена и тонизирана. При онези над 90-100 км , вече преживяването има много пречистваш ефект на по-фино ниво. Самото себевглъбяване за толкова продължително време носи тишина в ума, покой на емоциите и ти се превръщаш в извор на добродетелите си. Аз съм в едно постоянно състояние на дълбока благодарност, любов, състрадание. Състояния , които достигам с неколкодневни йога ритрийти в пълна тишина далеч от града. Пожелавам на всеки да медитира и да се докосне до дълбините и красотата на собствения си Аз. Независимо дали ще е чрез бягане, йога , време в природата и тн.

 - Добър старт на годината, какви други предизвикателства ви очакват през  2020?

 - Много динамичен старт, да! Продължавам с тренировките и новопоставените цели за 2020. Щастлива съм , че на 28-29 януари 2020 в НДК ще имам възможността да стана част от едно уникално събитие и да медитирам наред с поне 1000 човека в София , в присъствието на един съвременен миротворец и духовник- Шри Шри Рави Шанкар, който идва на посещение в България. Чувствам се благословена да живея в такива времена.