Пловдивчанка покори Емирствата, свири за шейхове и принцеси

  • от PlovdivTime
  • 17:47, 03.03.2020

Тя свири за шейхове и принцеси, под вода, по време на най-луксозния круиз, на пистата на Формула 1 в Абу Даби. Познава звезди като Андреа Бочели и покойния вече Майкъл Джексън. 

„Идеята да се занимавам с цигулка дойде от моята майка, която винаги е харесвала музиката. Всичко се случи по естествен път, защото моята сестра също е цигуларка. Нямах намерение да напускам България. Оказа се,  че съм една от одобрените с пълна стипендия в много престижната музикална академия в САЩ. В една от ваканциите там бях при семейство от Лос Анджелис. Децата им ме извикаха на погребение и на мен ми стана странно. Майкъл Джаксън слезе от една кола и аз успях да го поздравя и здрависам”, разказва Таня Тингарова пред Нова тв.

„Появи се интересно предложение да стана част от музикално дуо в Оман. Бях много жадна за нова дестинация и приключения и веднага се съгласих. Смятах, че се намира в Африка, но след преглед разбрах, че се намира точно под ОАЕ. Хареса ми страшно много, държава като Оман е изключително спокойна. Тя е един вътрешен мир, оазис. След това живях в Абу Даби и Дубай. Това бе една градация за мен”, допълва Таня.

Таня е от Пловдив, но получава възможността да замине в щатите от ранна възраст. Любовта ѝ към цигулката се заражда покрай по-голямата ѝ сестра, която също свири на този най-магически, от всички, инструмент. Тогава тя е на шест години и не е осъзнавала напълно какво означава да се заеме със сложния свят на музиката и отговорността, която го следва. Въпреки това, се оказва изключително талантлива и когато става време да кандидатства в гимназия, тя и семейството ѝ решават да се яви на конкурс за Академия на изкуствата в Калифорния – най-престижното и скъпо платено средно образователно училище в Америка. За целта записват промо диск в БНР, който е осъществен от бащата на пловдивския писател Ники Пеев. Няколко месеца по-късно получава писмо, че е една от едва няколкото одобрени, с пълна стипендия, деца в света.

Така, на 13-годишна възраст, Таня заминава за страната на неограничените възможности. Учебният процес в Академията продължава пет години, след което обикаля голяма част от щатите, за да кандидатства за консерватория. Когато пристига в Ню Йорк, изпитва неописуема любов от пръв поглед в града и си казва, че трябва да направи всичко възможно, за да я приемат там. Така и става.

Четири пъти обикаля света със своята цигулка, за да се върне накрая в Пловдив и да сбъдне мечтата си да свири пред родна публика - това се случи преди мач от Шампионската лига на волейболната "Марица". Въпреки всичките ѝ постижения, Таня изпитва огромно удоволствие и спокойствие да твори в нейният роден град Пловдив. Можете да се насладите на някои от най-новите ѝ парчета смесващи фолклорни мотиви с Хаус ритми, поп, дъб степ и много емоция.

Kоментари

коментар
Жанет Желязкова
18:30, 04.03.2020
Отговор

В материала са допуснати непростимо много граматически грешки. Непростимо е.