Пловдивчаните на Олимпиадата: Пламена Миткова - искам да се насладя на дебюта ми на игрите

  • от Валентин Видолов
  • 11:27, 07.07.2024

Пловдивската атлетка и състезателка в скок дължина Пламена Миткова ще дебютира на Олимпийските игри в Париж. Световната шампионка до 20 години стана единствената българска атлетка, която се класира за игрите, след като покри норматив за Олимпиадата, а останалите се класираха по ранкинг. Състезателката на СКЛА Локомотив направи уникален резултат от 6.97 м. миналата седмица във Велико Търново и така покри норматива за Олимпиадата, стана втората българка с подобен резултат в скок дължина, оставяйки на само 3 см. от рекорда от 7 м., а освен това записа и четвъртия най-добър резултат в света за сезона. 

Вижте какво заяви Пламена Миткова пред TrafficNews преди дебюта си на Олимпиадата. 

- Пламена, честито класиране на Олимпиадата и постигането на такъв силен резултат. Какво изживява във Велико Търново? 

- Във Велико Търново беше малко неприятно, защото така беше организирано състезанието, защото три дисциплини вървяха едновременно и то на едно място и бяхме много хора на едно място и си пречихме. Въпреки обстоятелствата обаче успях да се събере в последните опити. В пети опит направих фаул, който не беше заснет от съдиите не ми го показаха и се ядосах. Казах си, че ще направя резултат в последния си опит. Както зимата така и лятото най-добрия ми резултата стана с последния опит. Когато нещата станат в последния момент явно е най-сладко. 

- Ти си единствената лекоатлетка, която покри норматива за Олимпиадата, а останалите ще се класират чрез ранкинг. Какво е това за теб? 

- Аз не очаквах, че мога да покрия норматива. Знаех, че съм подготвена, но не го очаквах. Бях решила, че ще се забавлявам и ще дам всичко от себе си и ако трябва да стане ще стане.

- Ще дебютираш на Олимпиада. Какво очакваш от игрите в Париж?

- Искам на първата си Олимпиада да мога да се насладя и да се отдам на емоциите, и да видя какво е усещането да си сред най-добрите. Надявам се да си направя личен резултат и да остана само с хубави емоции в състезанието. 

- С резултата във Велико Търново си на само 3 см. от абсолютния рекорд за България на скок дължина, който е 7 м. Можеш ли да ги постигнеш в Париж?

- Ако всичко е нареди и се чувствам добре, може и да се случи, но аз не държа да го направя този рекорд сега. Смятам, че е прекалено рано за рекорд. След Олимпиадата ми предстоят още много години, през които мога да го подобря. Има много време до тогава и важното е да сме здрави и да се насладим на процеса. Искам да видя олимпийския стадион и за мен това ще е първо посещение на Париж. 

- Какво е да си сред най-добрите в твоя сектор? 

- Това е една голяма отговорност, особено сега и след този голям резултата. Очакванията нараснаха още повече, но гледам да се абстрахирам от тях и не позволявам да ми попречат на скока.

- Как виждаш конкуренцията в твоята дисциплина, ще се състезаваш срещу най-добрите?

- Аз мисля, че в момента конкуренцията е много силна и предполагам, че ще има три - четири резултата над 7 метра. Смятам, че състезанието може да бъде най-силното до този момент на Олимпийски игри.

- Няма да бъдеш на откриването, но пък ще присъстваш на закриването на Олимпиадата. Това може би е също един голям момент за всеки един спортист?

- Това е нещо много голямо, все пак целият свят ще гледа Олимпиадата и наистина ще е нещо огромно. За мен ще е чест да бъда там и да го изживя. Искам хората да разберат коя съм и какво искам и се надявам след това да показвам тепърва на какво съм способна. 

- Какви са твоите лични цели? 

- До края на годината да си направя личен резултат на Олимпиадата и да постигна добро класиране и на Диамантената лига, защото след игрите ще участвам на още два турнира от Диамантената лига. Моят сезон няма да приключи след Олимпийските игри ще продължи още малко. 

Треньорът Ивайло Русенов: Направи ли личен резултат, ще постигнем нещо голямо

"Удоволствие и отговорност е да тренираш състезател като Пламена. Очаквах резултата за разлика от нея, защото виждах какво се случва на тренировка и какви резултати дава и как се развива. Чувството беше страхотно и никога не съм крещял по този начин. Това, че покри норматива е отговорност и към нея и към всички хора, които харесват леката атлетика. Нормативите са много тежки и високи и при нас се получи. По-важното е, че ще бъдем 6 атлети на Олимпиадата, ако не беше тази нелепа контузия с Алекс Начева щяхме да бъдем седем и това е голяма бройка, която много малко хора мислеха, че можем да постигнем. Аз вярвах, че минимум 5 човека ще класираме. Ако и Алекс участваше щяхме да бъдем с равен брой с художествената гимнастика. Ние изпълнихме програма максимум и на федерацията и на всички хора, които следят лека атлетика. За Олимпиадата ми се иска първо е да стигнем до финала и там да направим личен резултат. Ако успее да направи личен резултат смятам, че можем да постигнем нещо голямо", заяви Русенов пред TrafficNews.