Пловдивчаните, които ни накараха да се гордеем през 2020 г.

  • от Добринка Димова
  • 15:46, 25.12.2020

В условията на световна пандемия през 2020 г. нямахме много поводи за радост. Въпреки трудната година обаче десетки пловдивчани успяха да прославят страната ни и ни накараха да се гордеем с постиженията им. Гениални умове, големи спортисти, талантливи творци, професионалисти в своята област – това са хората, за които 2020 г. бе успешна.  

Четирима български ученици грабнаха медали в Международната Олимпиада по химия. 52-ото издание, което се проведе онлайн с теоретичен изпит, носи наименованието “IChO 2020 Remote Theory”. Участваха 235 ученици от 60 държави от цял свят (както и 8 страни наблюдателки), които са успели да подготвят своите състезатели въпреки усложнените условия.

Извънредната обстановка не попречи на българските химици да се представят достойно за пореден път, спечелвайки 4 медала - 1 сребърен и 2 бронзови! В състава влизаха три момчета от софийската СМГ - Дамян Стоянов Францов, 12 клас, със сребърен медал, Георги Нелиянов Недялков, 11 клас, бронзов медал, Теодор Свиленов Маслянков, 11 клас, бронзов медал, и десетокласникът от пловдивската Математическа гимназия Павел Атанасов Николов с бронзов медал.

14-годишният Радостин Чолаков от пловдивската Математическа гимназия, който стана известен с проектите и наградите си в ИТ сферата, стартира нов проект, съсредоточен върху българската реч и кирилицата. Проектът е наречен “АзБуки.ML” и на практика представлява изкуствен интелект, който разбира български език.

„Съществуват добре развити технологии за компютърна обработка на английски и още няколко други езици, базирани на различни алгоритми, невронни мрежи и на т. нар. изкуствен интелект. Технологичните гиганти развиват свои ML платформи и вероятно някой ден ще има цялостна поддръжка и за българския. Но в момента такава няма. Ще се опитам да събера съществуващите ресурси, корпуси и т.н., за да разработят с тях нови програми, които досега не са прилагани у нас. Те ще са събрани в една платформа и API, които после български компании, бизнеси, училища да могат да използват”, разказва деветокласникът пред TrafficNews.

Четири момичета от Карлово са с най-харесваната учебна компания в Европа. Ева Караиванова, Виктория Трифонова, Петя Кръчмарова и Яна Цветкова спечелиха наградата на публиката в състезанието за млади предприемачи на „Джуниър Ачийвмънт”. Това стана благодарение на подкрепата на хиляди зрители, които харесаха техните здравословни шоколадови бонбони с пълнеж от домашно сладко от рози и бадемов веган ганаш.

Във форума се включиха над 4 млн. ученици, чийто проекти бяха оценявани от професионално жури. Над 40 хил. души пък се включиха в гласуването за наградата на публиката.  

За пръв път тази година двама българи бяха отличени с награда за лидерство от съоснователя на Тесла и неговата съпруга. Костадин Недев и Боряна Узунова са се отличили от стотици кандидати и успяха да завоюват Straubel Leadership Award. Костадин Недев е родом от Смолян, но от години живее и работи в Пловдив. В момента работи като пилот на летището в Граф Игнатиево и учи в ПУ „Паисий Хилендарски“.  Печели журито на конкурса с платформата „Млад  изобретател“.

"Млад Изобретател е мобилна платформа за обучение на ученици, студенти, родители и ентусиасти в сферата на инженерните науки и ИТ. Една от нашите основни цели е да представим инженерните науки по един достъпен и интересен начин, така че всеки абсолютно начинаещ в областта да може да създаде свой собствен хардуерен, физически проект. За тази цел ние предоставяме набор от изключително лесни и достъпни уроци и  специално подготвени помощни материали (платки, кутии, захранващи блокове), с които можете лесно да създадете малки авторски проекти", разказва младият лидер.

Пловдивчани достигнаха до полуфинал в престижно състезание.  Представителен отбор на Юридическия факултет на Пловдивския университет "Паисий Хилендарски" участва в лятно училище и състезание по Международно хуманитарно право, организирани от Истанбулския институт по Международно право, Международния комитет на Червения кръст и Турски Червен полумесец - Kirimli Dr. Aziz BeyInternational Humanitarian Law Moot Court Competition & Advanced Summer School.

Отборът на ЮФ на ПУ в състав: Тодор Рогошев, Виктория Стоянова и Франческо Ночев е единственият български отбор, който е допуснат за участие в събитието. Темите включваха редица проблеми - употреба на автономни оръжия, окупация, военнопленници и защита на медицинските лица по време на въоръжени конфликти. Отборът на Пловдивския университет се представи отлично, достигайки до полуфинали, а един от членовете му - Тодор Рогошев, беше отличен с приза за най-добър говорител.

Пловдивчанка с научен пробив в Англия – разгада непознати имунни механизми

Ива Златарева на 26 години е най-младата българка, която на 9 март тази година защити докторантура си по имунобиология в университета Кингс колидж, Лондон.PhD д-р Ива Златарева е пловдивчанка, завършила английската езикова гимназия в града. От 2012 до 2105 учи Молекулярна генетика и фармакология в „Кингс колидж” в бакалавърската програма на университета.

За две от научните открития на научния екип, в който работи д-р Златарева, Кингс колидж е подал документи в патентното ведомство на Великобритания. Патентованите научни знания и резултати от работата на д-р Златарева могат по-сетне да служат в разработки срещу автоимунни заболявания като болест на Хром и язвен колит.

Двама възпитаници на Математическата гимназия в Пловдив получиха първи награди в Националния конкурс "Млади таланти". Със своя проект Димитър Чакъров, който е ученик в 12-ти клас в Математическата гимназия „Акад. Кирил Попов“ в Пловдив, предлага нов поглед към „теорията на числата“. 

Йордан Цветков, който също е от МГ „Акад. Кирил Попов“, е конструирал четирикрак робот, който се движи автоматично с помощта на специални невронни мрежи. Проектът му е продължение на този, с който представи България на световното изложение на MILSET в Абу Даби миналата година.

Млади пловдивчани получиха световно признание с музикалния си талант. Хрисиана Иван Савова, ученичка в НУМТИ „Добрин Петков“ Пловдив, с преподавател по пиано г-жа Светлана Косева, спечели Първа награда по пиано на международния конкурс MUSE 2020 INTERNATIONALMUSIC COMPETITION. Хриси се състезава с изпълнители на класическа музика от цял свят. В нейната група имаше участници от USA, Brazil, Australia, Singapore,Turkey,Switzerland, Canada, Indonesia, Poland,Romania, България и др.  Изпълненията се оценяват от международно жури, включващо 26 класически музиканти, чиято преценка е независима.

В началото на тази година тя спечели и Първа награда на Международния Музикален конкурс - London "Grand PrizeVirtuoso"  2020, плюс Специалнатанаграда за изклюителен млад талант - EXCEPTIONAL YOUNG TALENT.  

8-годишният пианист Борис Дюлгеров от Школата по пиано при Народно читалище "Цар Борис ІІІ и царица Йоанна 1931 г." с преподавател г-жа Росица Грозданова пък триумфира на два международни музикални конкурса - в Залцбург, Австрия и Ню Йорк, САЩ.

В края на месец юли на Международния конкурс за пианисти "GRAND PRIZE VIRTUOSO " SALZBURG International Music Competition 2020, той спечели Първа награда в категория пиано до 8 години и специалната покана на международното жури за участие на Концерта на лауреатите на 30 август в прекрасната концертна зала WIENER SALL в MOZARTEUM  - Залцбург, Австрия.

В престижната конкуренция са взели участие участници от Италия, Франция, Виетнам, Германия, Швейцария, Полша, Австрия, САЩ, Тайланд, Испания, Белгия, България, Северна Корея, Сърбия, Китай, Словения, Мексико, Русия, Великобритания.

На "GOLDEN CLASSICAL MUSIC AWARDS" - 2020 NEW YORK, Борис спечели  Първа награда в категория пиано до 8 годишна възраст и специална покана от журито за участие в концерта на лауреатите през месец март 2021г в знаменитата CARNEGIE HALL  в Манхатън, Ню Йорк.

Пловдивчанин за втори път влиза в битката за Oскарите. Комисията по избор към Националния филмов център, която е под председателството на Милко Лазаров, отличи филма „Бащата“. Продукцията на пловдивчанина Петър Вълчанов и Кристина Грозева е носител на голямата награда „Кристален глобус“ от фестивала в Карлови Вари, бил е показван на фестивали по цял свят – Торонто, Лондон, Гоа, Валядолид, Триест и други. Освен това е продадена за разпространение в над 10 държави.

Любопитен факт е, че това е вторият филм на режисьорите Кристина Грозева и Петър Вълчанов, който е избран да брани честта на България на церемонията по връчването на наградите „Оскар“. През 2017 г. в категорията за най-добър чуждестранен филм се бори „Слава“. Тази година нашето предложение има голям шанс заради факта, че с участие в "Бащата" се разписва актрисата Мария Бакалова, която се прочу в САЩ като екранната дъщеря на Борат. 

Пловдивската акушерка Петя Запрянова е победителят за цяла Европа в специализирания международен конкурс „Kate Granger Awards 2020“. На тържествена церемония старшата акушерка на Родилно отделение към Клиниката по АГ в УМБАЛ „Свети Георги“ – Пловдив бе избрана за най-добрия професионалист в своята сфера на Стария континент от организаторите на надпреварата, присъждаща отличия за вдъхновяваща работа и състрадателна грижа.

През 2020 г. не липсваха и спортни успехи. Цветана Пиронкова се завърна отново на корта след повече от три години отсъствие заради майчинство и достигна до четвъртфиналите на Откритото първенство на Съединените щати и трети кръг на „Ролан Гарос“. Тя бе номинирана от Женската тенис асоциация (WTA) и зае второто място в категорията „Завръщане на годината“. 

Най-добрата българска плувкиня в момента пловдивчанката Диана Петкова успя да подобри рекорд на олимпийската шампионка Таня Богомилова. Състезателката на ПК Спринт Пловдив успя да подобри рекорда още в сутрешните серии на международния турнир Гран при Бургас. Петкова финишира наа 50 м. бруст с резултат 31,86 сек. 

Така тя подобри националния рекорд, който беше на най-добрата ни плувкиня за всички времена Таня Богомилова. Постижението на Богомилова беше 31,90 сек. и беше беше поставено при спечелването на олимпийското злато в Сеул през 1988г. на 100 м. бруст.

Йосиф Миладинов също записа нов национален рекорд. На държавното първенство по плуване в София той счупи рекорда на 100 м. бътерфлай - 51.08 сек. и спечели и титлата в дисциплината. Триумфира и на 100 м. св. стил също с рекорд. Миладинов отново подобри собственото си постижение. Предишния рекорд на 100 м. бътерфлай беше постигнал от пловдивчанина през август във Варна - 51.55 сек. 

Множество успехи имаше през годината и Виктория Радева. Сред тях бе и първо място при жените на 13-ия международния шахматен турнир, който се проведе в сръбския град Парачин. В него взеха участие шахматисти от 13 държави. Поставена под №12 в стартовия списък Радева се класира и на 10-то място в крайното класиране при мъжете като това е най-доброто класиране на жена в досегашните 13 издания на турнира.