Пловдивчанинът Найден Тодоров с престижна италианска награда

  • от Мария Луцова
  • 12:07, 11.10.2023

Пловдивчанинът Найден Тодоров, диригент и директор на Софийската филхармония, е носител на наградата „Златен орел”. Тя има за цел да съживи италианските ценности чрез признаване на особености заслуги на потомците на италиански фамилии и на личности, отличили се със заслуги в полза на развитието на и територията италианската общност. Комисията, определяща наградите, е съставена от академици и експерти в областта. Председателства се от професор Фабрицио Полити, бивш декан на Факултета по икономика на университета в Акуила и президент на университетския консорциум в Сулмона, Италия. Първите награди са връчени там, през 2006 г. Наградата е международна и за първи път се връчва извън пределите на Италия.

Тодоров е отличен заради майсторството му в създаването на международни музикални проекти и за изключителните му артистични успехи на сцените по света. Наградата връчи бившият зам.-министър на културата Румен Димитров.

Церемонията бе в посолството на Италия в София, а голямата звезда бе оперната прима Райна Кабаиванска, която също бе отличена със „Златен орел“. Статуетката ѝ бе връчена от министъра на културата Кръстю Кръстев.

„За нея е казано всичко, използвани са най-красивите думи, казани са най-големите суперлативи, ползвани са най-прекрасните прилагателни. Не мога да измисля нещо по-умно от това. Но мога да кажа едно: Благодаря ти, Господи, че даде тя да се роди тук!“, с тези думи министър Кръстев връчи отличието, което Райна Кабаиванска получи „за нейните изключителни професионални успехи на сцените по света, за убедеността ѝ да предава духа на перфекционизма в кариерата на младите артисти и затова, че избра Италия за своя втора артистична родина“. В мотивите за наградата се посочва още, че блестящата кариера на Райна Кабаиванска обхваща всички най-значими оперни театри и концертни зали, на всички континенти, но тя е особено активна в Италия, където пее във всички най-важни театри.