Пловдивчанин вдъхновява откриването на Елефсина - Европейска столица на културата

  • от Мария Луцова
  • 10:36, 22.01.2023

 

 

Пловдивчанинът Петко Танчев е част от екипа, който създава официалното събитие „Mysteries of Transition“ за откриването на Елефсина – Европейска столица на културата`2023.  То е на  4 февруари с впечатляваща церемония на морското крайбрежие. 

Танчев работи върху  светлинния дизайн и мапинг прожекция, които ще потопят присъстващите в магии и истории, свързани с гръцкия град. Откриването на Елефсина – Европейска столица на културата`2023 започва  с впечатляващо събитие на крайбрежието и „цветна“ програма с изложби, концерти, DJ партита и съпътстващи събития през града, което приключва вечерта на 5 февруари.

”Страхотно е да се работи по визуалния дизайн на основната церемония по откриването с Крис Болдуин. Церемонията по откриването представлява официален и емблематичен старт на артистичната програма на Елефсина.  „Mysteries of Transition“ в концепцията на генералния артистичен директор Михаил Мармаринос и режисиран от известния британски режисьор Крис Болдуин, впечатлява", казва Танчев.

„Mysteries of Transition” е спектакъл, който се развива по крайбрежието, свързвайки земята, морето и въздуха на Елефсина и ще зарадва местните хора и гостите на града на 4 и 5 февруари.

Основното шоу  вечерта се фокусира върху историята на Елефсина, нейното минало, настояще и бъдеще, оживени чрез разказа на добре позната местна легенда и разказвач, който е работил в Елефсина през 20 в. Този емоционален разказ е придружен от появата на мистериозно създание от морските дълбини.

„Цялото шоу ще е в морето и публиката ще гледа от пристанището. Ще използваме лодки и кран, с който ще извадим скулптура от морето, върху която ще прожектираме.  Това е един обект, който прилича на кит, а дизайнът му е  изработен от французина Филип Жефрой. Използваме и специално композирана музика с гласа на един местен водолаз, който разказва интересна история”, разказва Петко Танчев.

Публиката по крайбрежието и тези, които гледат по телевизията, ще бъдат очаровани от оригинална музика, очарователно хорово пеене и впечатляващо осветление и дигитална графика. Ще има онлайн стрийминг в сайта на Елефсина – Европейска столица на културата.