Пловдивчанин разказа живота и делото на Левски в комикс за деца

  • от Соня Желязкова
  • 19:41, 19.02.2024

Млад пловдивчанин накара делото на българския революционер Васил Левски да заживее на страниците на първия адаптиран за деца комикс. Той е прясно излязъл от печат, за да отбележи 151-годишнината от обесването на Апостола на Свободата и е израз на любовта към родното, което може да върне връзката на две отдалечаващи се поколения.

Ноел Николов на 22 години и е родом от града под тепетата. Като дете се занимава усилено със спорт, два пъти е печели титлата на европейски и над 10 пъти национален шампион по карате. Продължава активно спортната си дейност, а междувременно се занимава с професионална фотография и обработка на видео съдържание. Завършва Руската гимназия с испански език, а по-късно заминава да учи в Англия. Дипломира се със специалност „Илюстрация и анимация“ в университета в Ковънтри. Скоро след това обаче взима решението да се завърне в България, а причина за това е любовта към родината и родното.

Идеята да работи по комикс, чието съдържание е посветено на Васил Левски, се заражда през януари тази година. Споделя, че една от основните му музи са били неговите дядо и вуйчо, които от дете му разказвали за делата на българските революционери.

Всъщност, още докато бях в Англия, преди около година гледах едно видео на български влогър, който разказваше за американските герои и комиксите – Батман, Сумермен, Спайдърмен. Замислих се, че ние имаме действителни образи, които са героични, но нямаме достатъчно подобни материали за тях. Това беше една от причините, поради които се вдъхнових за този тип съдържание. От друга страна – моите дядо и вуйчо ми разказваха впечатляващи истории за Левски“, споделя Ноел.

За да се подготви относно историческите факти, самият той се наложило да изчете доста материали и статии, в които е запечатан животът на Апостола. Много важна роля в подготовката му са изиграли познанията на неговите роднини, които са проучвали детайли около битието и мисията на Левски.

Започнах с рисуването преди малко повече от месец, като идеята ми беше да го завърша и пусна в печат за днешния ден. Работих много, защото времето ме притисна, имало е дни, в които рисувам до 5-6 сутринта. Сега с радост мога да кажа, че първата част, която проследява ранните години от живота на Левски до Битката в Белград, след която е вкаран в затвора, вече е достъпна в сайта ми. Може да бъде поръчана и доставена в хартиен вариант. Втората част, която предстои да излезе в печат, застъпва делата му до неговата героична смърт, станала преди 151 години“, разказва пловдивчанинът.

Ноел Николов е адаптирал съдържанието и посланията за детската аудитория. Желанието му е комиксът „Приключенията на Васил Левски“ да достигне до най-малките читатели и да събуди у тях желание да опознаят българските герои, дали живота си за свободна България.

Много от децата в днешно време не познават историята ни. Родителите им също не могат да им я разкажат, поради същата причина. Желанието ми е моите илюстрации и живописни диалози да достигнат именно до тях, като едновременно с образователна цел им достави и едно време, прекарано в семейна среда. Тази връзка „дете-родител“ да се заздрави“, допълни Ноел.

Той е категоричен, че това не е единствения революционер и борец за свободата на България, чието дело ще илюстрира в комикс. Освен това има желание да популяризира комикса си и в пловдивските училища, където да изнесе на децата открит урок. По негово мнение в днешно време вниманието на децата в училище трудно се грабва, а подобно дигитализиране и адаптиране на учебното съдържание, би било по-любопитен метод за обучение за учениците.

Всичко това ми носи удовлетворение! Отне ми много усилия, но през това време се чувствах жив. В днешно време представите ни за патриотизъм са сбъркани. Някои хора мислят, че да пиеш ракия и да ядеш салата всяка вечер, е израз на патриотизъм. Напротив – за мен да си патриот е израз на любов към родината, например да не си изхвърляш боклука където ти падне. Едни такива малки неща, които част от българите не могат да разберат. Затова нека се поинтересуват малко какво значи думата „патриот“, а ако искат да вървят по този път – да заповядат!“, заключва Ноел Николов.