Пловдивчанин е единственият българин, селектиран на тазгодишното Berlinale Talents

  • от Мария Луцова
  • 09:58, 10.01.2024

Пловдивският танцьор,режисьор, продуцент и хореограф Коста Каракашян е единственият представител на България, селектиран за участие в тазгодишното издание на Berlinale Talents от 17 до 23 февруари. Програмата е част от съпътстващите събития на престижния кинофестивал "Берлинале", който ще върви от 15 до 25 февруари в столицата на Германия. Той е сред 202-мата селектирани артисти измежду 3832 кандидати от 131 държави.

"Имаме цяла програма с около 100 събития - уъркшопи, прожекции, нетуъркинг. Това създава възможност да се запознаем с цялата кино индустрия, която се събира за фестивала. Веднъж като минеш през програмата, можеш да кандидатстваш и с бъдещи проекти", разказа Каракашян.

Неговият проект е сценарий за пълнометражен филм със заглавие "Поквара", който пише заедно с Драго Баго. Историята е за поп певец по време на социализма, на който му се налага да крие сексуалността си, за да потръгне кариерата му.

"Вече участвахме с проекта в една програма за развитие на сценарии в Словакия - Midpoint Intensive Queer.и сега предстои да развием сценария допълнително и да привлечем финансиране и копродуценти. Надявам се да започнем да снимаме през 2025-2026 г.", допълни пловдивчанинът.

Той се вълнува, защото да бъде част от Berlinale Talents е една от най-големите му мечти от началото на филмовото му пътуване. Кандидатства два пъти, но проектите му не са одобрени. На третия обаче идва добрата новина.

"Нямам търпение да дойде февруари - благодарен съм за възможността да се уча и да си сътруднича с тази общност от най-добрите млади филмови творци в света", каза още Коста Каракашян.

КОЙ Е ТОЙ:

Коста Каракашян е режисьор, хореограф и танцов артист, завършил специалности "Танц" в Колумбийския университет в Ню Йорк и "Права на човека" в Глобалния кампус по права на човека във Венеция. Проектите му изследват развиването на емпатия в обществото ни чрез танц, кино и преподаване. Като танцьор и хореограф, Коста е работил в сферата на спортните и съвременните танци в България, Канада, Германия, Норвегия, Виетнам, Япония и САЩ. Носител е на награда "Люмиер" от Канада за филма си WAITING FOR COLOR – документален танцов филм за насилието срещу ЛГБТИ общността в Чечня и работата му е отразявана от The Guardian, Elle, Them, GLAAD и Свободна Европа.