Пловдив отбелязва 125-годишнината от рождението на археолога Димитър Цончев с изложба

  • от Мария Луцова
  • 09:44, 17.04.2023

Пловдив отбелязва 125-годишнината от рождението на забележителния археолог Димитър Цончев - почетен гражданин на града и бивш директор на Археологическия музей, със специална изложба и поредица от събития, които ще се случат през тази година.

Димитър Цончев е роден на 10 април 1898 г. в с. Руховци, Северна България, но съдбата го свързва с Пловдив и тук преминава голяма част от неговия живот. Той е директор на музея от 1934 до 1945 г., а впоследствие отново и от 1947 г. до 1954 г. Проучвал е множество важни археологически обекти в града и извън него - сред тях са светилището на бог Асклепий край с. Паталеница, християнският храм на върха на Джендем тепе в Пловдив, останките от римския град Диоклецианопол в днешния град Хисаря, както и много, много други. Той е и пръв проучвател на много от античните обекти в самия Пловдив, сред които Античният стадион и крепостта на Небет тепе.

Първото събитие в почит на делото на големия археолог бе специална беседа, посветена на работата му в рамките на популярните и обичани от пловдивчани "Археология за всеки".

Бутиковата изложба прожекция, която е достъпна за посетителите до края на април. С подбрани кадри от личния архив на Димитър Цончев, съхранявани в Държавен архив – Пловдив, кураторът Екатерина Илиева си поставя за цел да покаже една интимна страна от живота на бележития учен. Така, чрез застиналите изображения от срещи, проучвания и важни събития, посетителят ще може да усети епохата на времето и да открие човека зад учения.

 

"Наред с богатия снимков материал, посетителите ще могат да видят някои от неговите публикации, както и музейни документи, носещи неговия подпис. Изложбата ще остане в музея само до края на месец април, ето защо любознателните граждани е добре да не губят време и да я посетят. Благодарение на новите технологии можем да видим как старите снимки оживяват и хората от миналото ни се усмихват. До голяма степен това е така и с археологията - останките от миналото, заживяват нов живот, добиват нов смисъл", разказва Екатерина Илиева.

Последното от събитията, посветени на 125 годишнината от рождението на Димитър Цончев, жителите и гостите на града могат да очакват точно преди коледните празници. Това ще е изложба, посветена на един от най-емблематичните обекти, проучван от археолога Цончев, а именно светилището на бог Асклепий край с. Паталеница, Пазарджишко.

Димитър Цончев оставя ярка следа както в археологията, така и върху облика на нашия град. Без отдадеността и професионализма на този археолог, Пловдив не би могъл да е това, което е днес.