Племенникът на Франк Синатра: Пловдив е малкият Рим

  • от PlovdivTime
  • 16:54, 23.02.2017

от Руслан Йорданов

Италианският китарист Том Синатра заведе снощи пловдивската публика на вълнуваща „околосветска обиколка”. Преминалият с голям успех концерт на виртуоза и племенник на великия Франк Синатра във „Bee Bop Café” включваше италиански и латино-американски ритми, съчетани с мелодии от всички краища на планетата. Синатра свири заедно с пловдивските музиканти - Иван Гърбачев – пиано, Радослав Паунов – бас-китара и Никола Джоков – барабани.

От три години Том Синатра е запленен от Пловдив - наел е апартамент под тепетата и често отсяда тук. „Plovdiv Time” разговаря с италианския китарист часове преди спектакъла.

- Г-н Синатра, Вие сте роден в Сицилия, откъдето е и семейството на Франк Синатра. Разкажете ни за Вашия род?

- Ние сме сицилиански род. Дядо ми, баща ми и и аз сме родени в едно градче близо до Палермо, което се нарича Агридженто. Бащата на Франк Синатра е братовчед на баща ми. Аз не съм общувал с Франк, но баща ми е разговарял с него. Навремето тяхното семейство ни предложи заедно да имигрираме в Америка, но татко отказа. Те се преместиха да живеят в Ню Джърси, а ние останахме в Сицилия.

- С какво се отличава традиционната музика на Сицилия?

- Сицилианската музика е изградена от средиземноморски влияния като арабската, гръцката и испанската музика. Звученето в моя край е комбинация от различни култури.

- Сицилианските корени на Франк Синатра могат ли да обяснят неговия феноменален успех като певец?

- Франк има много американско звучене, музиката му е западняшка. Въпреки това за мен той си остава най-добрият певец. Мисля, че като музикант е уникален, сякаш винаги е бил с една стъпка преди всички останали. Сърцето му е италианско и може би това е тайната на неговия успех. За да си знатен като него, ти трябва не само добър глас, но и груувът, чувството и чарът, които той притежава в изобилие именно заради италианската си жилка.

- Франк Синатра е разбил сърцата на куп холивудски звезди и известни певици? Каква е тайната на неговия успех сред жените?

- Един мъж не може да е само мил с жените, защото ако си само любезен, си обречен да загубят интерес към теб за ден. Освен това са ти необходими много чар и харизма. Ако притежаваш този чар – животът ти се променя. За успех в любовния живот е нужно онова специално излъчване, което Франк Синатра имаше в изобилие. Тази чар, който омайва жените, притежаваме всички мъже от рода Синатра.

- Как намирате пловдивските жени?

- Имате прекрасни и изключително интересни жени в Пловдив. Харесва ми този град, защото усещам голямо присъствие на възможности и шанс за всеки да се реализира. България като цяло притежава огромна енергия, точно като българките. Мога да кажа, че тази страна промени коренно живота ми.

- Кое Ви е любимото място в Пловдив?

- Харесват ми центърът на Пловдив и античните забележителности. Градът ми напомня на един „малък Рим”, защото виждам голямото влияние на древните римляни. Посещавам редовно града от три години и мисля, че притежава италианско излъчване. Тук се чувствам  като у дома си.

- Казват, че българите и италианците имат сходен темперамент, съгласен ли сте?

- В някои отношения наистина имат много прилики, но италианците са по-шумни, буйни и енергични. Българите са по-спокойни и тихи, така е и в музиката. Най-голямата прилика между италианската и българската музика е, че и двата народа сме много мелодични. Звученето и чувството на песните са много важни и за двете култури. Италия и България са като две сестрински държави!

- Ще свирите ли и в други български градове?

Да, но не съм сигурен кога точно. Знам, че следващата ни спирка е Америка, после ще идем в Испания, Южна Америка, Канада, Италия, и може би чак след това ще се върнем отново тук. Мисля, че ще дойдем около септември или ноември след осемте ми концерта в Русия, които са цели осем.

- Особено популярен сте в Русия, където често изнасяте концерти.

- Да. Руснаците ме харесват много, за което съм благодарен. Те са много чувствени хора, носят сърцата на малки деца с големи мечти.

- Как успявате да предадете посланието на дадена песен единствено чрез струните на китарата?

- В известен смисъл пеенето и свиренето за мен са едно и също нещо. Когато пея, влагам смисъл в текста на песента и пея за нещата, които чувствам, но когато свиря, изливам душата си през пръстите. Песните ми винаги имат замисъл, който е близък до вярванията ми за живота.

Лично смятам, че човек е изгубен, ако няма смисъл в живота си. Не сме на тази земя, само за да пием и пушим, не трябва да пропиляваме живота си без кауза. Ние сами определяме мотивите си за един по-добър живот и сами създаваме историята на нашето същестуване.