Пласидо Доминго връчи наградата Opera News на Соня Йончева

  • от PlovdivTime
  • 17:10, 23.04.2018

Легендарният певец Пласидо Доминго лично връчи на Соня Йончева наградата на списание „Opera news” в Ню Йорк вчера вечерта. На тържествената церемония в хотел „Плаза” присъства и майката на пловдивското сопрано – Теменуга Йончева. „Един миг от живота, изпълнен с невероятни емоции”, коментира развълнувана тя.

Другите наградени са диригентът Уилям Кристи, мецосопраното Фиоренца Косото, тенорът Виторио Григоло, сопраното Хей-Кюнг Хонг.

Пласидо Доминго и Соня Йончева изпълняват главните роли в операта „Луиза Милер” на Джузепе Верди, чиято премиера мина преди два месеца в Метрополитън Опера в Ню Йорк и не спира да вълнува публиката и музикалната критика. Освен тях в спектакъла участват полякът Пьотр Бечала и младият руски бас Александър Виноградов.

„Българското сопрано Соня Йончева показа, че Верди е запазена територия за нея. Както с ролята на Дездемона преди няколко години, и сега тя показа, че надминава всички на сцената”, пише „Observer”.

Вълнуващо изпълнение на Йончева в главната роля. Тя се впуска в ролята на добро момиче от средната класа, предадено от аморални аристократи, със стряскаща енергия”, отбелязва друг американски критик. Пресата сравнява Йончева и с незабравимото изпълнение на Монсерат Кабайе на Луиза Милер през далечната 1968 г.  

„Соня Йончева има всичко необходимо за Луиза – глас, достатъчно голям да изпълни Мет Опера, гъвкав, достатъчно гъвкав да вземе както високите, така и ниските ноти, и природна красота. Нейното изобразяване на страдащото момиче бе впечатляващо”, подчертава изданието Operawire.

Тези дни Пласидо Доминго и Соня Йончева дадоха интервю пред Euronews за съвместната си работа. Прочутият тенор със 149 оперни роли казва, че българската певица има изключителен талант и я очаква светло бъдеще.

„Имах късмета да я слушам от самото начало, и се гордея че тя стана победител в Опералия. Щастлив съм - много е вдъхновяващо да пееш с артист, който притежава такава дълбочина, техника на пеене и чувство”, заяви тенорът. Соня също заяви, че за нея е огромна чест да пее заедно с легендарния Доминго.