Пламен Велчев е първият носител на наградата на галерия “Димитър Георгиев“ за млад автор

  • от PlovdivTime
  • 13:25, 02.06.2021

Младият и талантлив художник Пламен Велчев е първият носител на новоучредената Награда на галерия „Димитър Георгиев“. Неговата картина „Скритият дъх“ беше откупена за колекцията на галерия „Димитър  Георгиев“ на тържествена церемония в изложбена зала „2019“.

Журито на галерия "Димитър Георгиев" в състав Димитър Инджов –  колекционер, меценат, търговец на картини, проф. д-р Галина Лардева – преподавател, изкуствовед, куратор и проф. д-р Емилия Константинова –  преподавател, артмениджър и директор на галерия „Димитър Георгиев“ , беше номинирало няколко автори, участници в настоящата младежка  изложба "Силата на илюзията": Мирослав Арабаджиев за "Диптих", Пламен  Велчев за "Скритият дъх", Константин Константинов за "Диваци", Кирил Иванов за "Дворът в отдих".

Призът ще бъде ежегоден и ще се връчва на млад автор като стимул за творческо развитие и признание за създадено идейно оригинално произведение/произведения на изкуството в областта на визуалното  изкуство през календарната година.

От 2022 г. авторитетни личности целогодишно ще следят изявите на младите художници до 38-годишна възраст, а в края на годината ще бъде  връчвана специалната награда на галерия „Димитър Георгиев“ – статуетка  и откупка на творба, която ще влезе във фонда на галерия „Димитър  Георгиев“.