Пламен Панов: Оставяме 2020-а с пропуснатите срещи, новата 2021 г. е надежда и очакване

  • от Мария Луцова
  • 09:42, 01.01.2021

Изпратихме една тъжна и трудна година. Екипът на PlovdivTime се свърза с пловдивчани – знакови лица от сферата на изкуството с молба да отговорят на няколко въпроса и да споделят очакванията си от 2021 г. Ето какво сподели  заместник-кметът по култура, археология и туризъм Пламен Панов:

- Изпратихме една странна година, която някои дори зачеркнаха от календара! Каква беше за вас 2020-а , описана с една дума?

- Няма как с една дума да се опише! Думата на 2020–а е „Ковид -19“. Тя промени тотално живота ни, на всички хора, по целия свят. Годината беше пълна с неизвестности, предизвикателства, много работа. В движение разбрахме, че трябва бързо да се научим да живеем по нов начин. Не бих зачеркнал годината, но с ръка на сърце мога да кажа, че тя не беше от най-щастливите за мен. И в личен план - загубих близки хора, много неща не се случиха поради пандемията, но се надявам през следващата да се реализират . Като че ли най-много ми тежи невъзможността да комуникираме както преди, срещите с приятели.

- Как си представяте новата 2021 г.? Какво очаквате да се случи? Има ли оптимизъм?

- Оптимист съм! Мисля, че научихме много. Направихме, всеки за себе си,  своите анализи, прередихме приоритетите си, обърнахме погледа и към себе си, към близките.  В професионален план, вече знаем кое как трябва и как може да се случи при новите условия. Тук бих описал 2021 с една дума. И тя е „надежда“.

- Какво е вашето пожелание към пловдивчани за новата година?

- Предвид обстоятелствата, тази година пропуснахме много срещи и събития на живо! Бъдете здрави, следващата година те ще се случат! Вярвам, че и през новата 2021 година с общи усилия ще работим за престижа на любимия ни град като културна столица на България и за това Пловдив  да бъде още по-добро място за живеене. Пловдивчани - най-голямото богатство, го заслужават! Бъдете здрави вие и ашите семейства и нека всяко добро дело, с което се захванем, се увенчае с успех! По-щастлива и спокойна да е новата 2021 г.!

- Кои са двете книги (двата филма), прочетени (гледани) през отминалата година, които им препоръчвате?

- „Камбаната“ , както и „И станах река“ на Недялко Славов. Много са всъщност, но тези отлагах дълго поради липса на време. А това са книги, които не могат да се четат между другото… Препоръчвам горещо!

- Кое е културното събитие на 2020 г.?

- Лично за мен това е фестивалът Opera Open. Не само защото Община Пловдив финансира Държавна опера-Пловдив и помогна фестивалът да се случи. При това в условията на пандемия, извънредно положение, невъзможност да се пътува, неизвестност и несигурност… Тази помощ даде спокойствието и усещането за защита на фестивала. Сумата от 140 хил. лева получиха и другите два културни института - Драматичен театър Пловдив и Държавен куклен театър. Бих искал да припомня, че Държавна опера-Пловдив спечели финансиране по програма „Наследство“ на Фондация „Пловдив 2019“, което позволи да бъде направена изключителна международна програма, която ще се случи през следващата 2021 г. Финансирането, което Операта получи от Община Пловдив гарантира възможността да видим стойностна програма и през отминаващата година. Така един от най-знаковите пловдивски фестивали Opera Open продължи десетилетните традиции за представяне на оперни спектакли и концерти на древната сцена на Античния театър в Пловдив. В изданието тази година фокусът беше върху големите български имена в оперното изкуство в общо 12 събития до септември. Пловдив е Европейска столица на културата и културна столица на България,  има прекрасна публика, с отношение към изкуството и екипът на Операта положи неимоверни усилия, само за 2 седмици направи нова програма, за да не разочарова своята публика. В Пловдив дойдоха най-актуалните български имена от световната сцена и прекрасната Соня Йончева. В тези две седмици екипът работи денонощно по програмата и резултатът е нещо, за което могат да ни завидят много градове.  Безкомпромисно качество, изключително високо ниво!

- А кое очаквате през 2021 г.?

- След изпълнената с неизвестни 2020-а с огромно любопитство очаквам провеждането на четвъртото издание на фестивала Hills of Rock през 2021 г. Организаторите обещават в трите дни на трите сцени да се качат голяма част от обявените за 2020-а групи. Те вече потвърдиха своето участие на Hills of Rock`2021. Очакваме и още много имена, които предстои да се включат в най-големия рок фестивал в България.  Известното до момента е, че хедлайнер на първия фестивален ден ще бъдат американците от Slipknot, a хедлайнер на втория фестивален ден – метъл бандата Amon Amarth.  Освен двете основни групи, своето участие във фестивала през 2021- са потвърдили още 32 банди.

Очаквам фестивалът да „избухне“ с невероятен заряд и да зарадва хилядите си фенове от Пловдив, България и чужбина. И освен огромното удоволствие, считам че фестивалът Hills of Rock е много важен и за стимулирането на туризма в града.