Пламен Панов: ЕСК не се изчерпва само със събития! В Пловдив имаше от всичко

  • от Деница Лещева
  • 19:26, 13.01.2020

"Хората трудно разбират логиката на Европейска столица на културата. Тя не се изчерпва само с това да направиш много събития, или пък да инвестираш в археология, или да направиш културна инфраструктура. Истината е някъде по средата и, ако погледнем обективно, Пловдив направи по малко от всичко." Това заяви пред камерата на TrafficNews новият заместник-кмет по култура и туризъм Пламен Панов. Той бе сред официалните гости на вчерашната церемония, по време на която Пловдив предаде щафетата на Риека и

Панов даде положителна оценка на развитието на Пловдив като Европейска столица на културата. Той припомни, че само през 2019-а година градът може да се похвали с две нови културни пространства - галериите "Капана" и "2019-а", както и със съществени инвестиции в археологията - довършването на площад "Централен". Като недостатък на платформата той отчете липсата на достатъчна комуникация с обществеността. 

"Трябва да подобряваме комуникацията, която правим с пловдивския културен сектор, да ги включим по-активно", заяви той. Заместник-кметът даде заявка за още по-динамичен културен календар през предстоящата година, както и добро културно съдържание, което ОФ "Пловдив 2019" да продължи да реализира през 2020-а и 2021-а. 

"Ако погледнете закриващия уикенд – само за 3 дни културните институти се включиха много активно и реализираха интересни събития. Училищата направиха много интересен спектакъл в Дома на културата - пееха, танцуваха, свиреха. Тези деца са бъдещето на Пловдив и ще станат изявени творци. Ето, че показахме, че включването на обществеността в Европейска столица на културата не е трудно. Можем да го правим все повече и през 2020-а и през 2021-а", убеден е кметът. 

Припомняме, че над 900 събития с 1 млн. участници и зрители са се провели през изминалата година в Пловдив. Това са част от данните, оповестени по време на снощното тържествено закриване на Европейска столица на културата.

Стегнатата церемония се превърна в поле за изява на талантливите млади артисти на Пловдив. Насладихме се на виртуозния цигулар Лия Петрова -  носител на първа награда от престижния конкурс "Карл Нилсен" в Дания, на камерния оркестър на Държавна опера-Пловдив под диригенството на местро Диан Чобанов с концерт майстор Виеслав Новак, на Академичен народен хор към АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ с диригент проф. д-р Костадин Бураджиев, на солистите Светлана Иванова, Вера Гиргинова и Димитър Панайотов – тромпет, на забележително талантливия младия цигулар от музикално училище „Добрин Петков“ Виктор Василев, на пианиста Николай Маринов,  на балетните артисти Петя Колева и Стефан Вучков. Сценографията бе поверена на Николина Костова-Богданова. 

Кадри от събитието и впечатленията на гостите - вижте във ВИДЕОТО: