Писателите странници почерпиха Капана с глътка „Абсент“

  • от PlovdivTime
  • 06:06, 06.06.2017

от Паулина Гегова

Капана Фест може и да се създаде главно за кореняците, но славата му бързо се разнесе из останалите градове и така, в петото му издание, видяхме огромен интерес не само от пловдивчани. Фестивалът събра под знаменцата си десетки търговски и артистични представители, дошли от близо и далеч в Пловдив, а една софийска групичка от автори се открои на ул. „Абаджийска“ с представянето на сборника си „Абсент“.

Всичко започва преди близо година в столичен бар, който организира литературни четения. Непознати ходят да четат произведенията си, защото нямат друга алтернатива и с времето от непознати се превръщат в приятелски екип, който решава да се обедини и да издаде собствен сборник, вместо да чака някой евентуално да им даде шанс.

Те са 16, млади и идейни, с ново мислене, с желание да пробият, но не на всяка цена. Кръстили са се Организация на писателите странници. Името „Абсент“ са избрали, защото означава „липсващ“, а те се възприемат като липсващото звено в българската литература. Може би са прави. Може би литературата има нужда от свежи лица като тях, а може и да се надценяват. Изкуството е въпрос на вкус. Но едно е сигурно - за тези 16 момчета и момичета сборникът е Мечтосбъдвател.

Като заговорихме за него, той съдържа поредица стихотворения и къси разкази. Наблягат на актуални теми, представени през призмата на съвременния човек, като любовта, социалното добро и зло, пътя на личността и преоткриването й в света на изкуството. И тъй като те не са анонимни, а гордо и смело застават зад произведенията си, ще изброим и техните имена: Велина Минкова, Валентина Григорова, Дилян Георгиев, Денис Олегов, Кристина Янкулова, Мария С., Анна Христова, Манол Глишев, Бела Бенова, Яна Пейчева, Стрелецът, Бояна Несторова, Мария Балева, Рил Гергичанова, Тони-Теодора Косева, Илияна Делева и Ася Радева. За някои от тях участието в сборника не е първата им литературна изява. За други е дебют, но всички имат за цел да се издаде и продължение, в което да разширят диапазона и да привлекат повече автори извън столицата.

С нас може да се свърже всеки млад писател, който няма къде да се изяви и желае да работи в колектив, споделя Дилян Георгиев, а в Пловдив сборника "Абсент" може да намерите в книжарница „София Т“ на ул. „Абаджийска“ в квартала на творчеството и занаятите - Капана!

За финал ви предоставяме малко надзъртане в съдържанието на „Абсент“, кратък жокер от страниците му, в които се преплитат драма и комедия, житейски опит с розова надежда и още много.

 

Тези капки дъжд

Вали.

Силно и самотно.

И отблъскващо дъха.

И така, в дъжда...

А сърцето ми е двеста удара в минута,

но кръвта ми спира.

Хем съм аз, хем съм теб.

Изгубен в този свят,

се скитам нещо друго цветно да намеря.

Не казвам, че съм прав.

Бездомни капки по челото ми говорят друго:

че аз съм луд, че ти си луда,

ала аз не ща да чуя;

ала аз не искам друга.

 

Мария С.