Писател описа изневярата си в роман

  • от PlovdivTime
  • 17:21, 17.06.2018

Мили дами, внимавайте! Ако излизате с писател, винаги съществува риск да се превърнете в прототип на герой от книгите му. Той все нещо ще открадне, а може и да ви злепостави, каза Васил Панайотов, автор на „Другата“, по време на срещата си с фенове в рамките на фестивала „Пловдив чете“.

В книгата разказвам действително преживяна история, без третата глава. Изстрадана история от мен и от близките ми. История за това как един мъж се разкъсва между съпругата и другата – при това и тримата делят едно пространство в работата си. Такава история може да напише само човек, който е бил там, шеговито сподели Панайотов.

Между другото, съпругата ми е пловдивчанка, нищо чудно да има агенти тук, пошегува се писателят и разкри, че тя му е била гневна и сърдита на два пъти. Първо, когато става ясна изневярата, и после – когато преживяното се превръща в роман.

„Другата“ разказва историята на Стефан. Неговото бюро в офиса е средното. Вляво седи жена му Магда. Вдясно – колежката им Емилия. Довчера сякаш всичко е било нормално. И в офиса, и извън него. Стефан и Магда живеят спокойно, без страсти, но и без сътресения. След толкова години съпрузите са станали съучастници.

Защото животът е жесток, а още по-жесток би бил, ако го живеят сами. Но най-трудните моменти им предстоят. Някои от тях именно защото не са сами. Стефан се влюбва в Емилия. Едно увлечение прераства в една любов, която ще промени и тримата. Те ще преминат през свят на емоции - страст и скръб, радост и вина, преданост и предателство.

„Другата“ обаче е много повече от тривиална история за изневяра. Всъщност книгата е прекрасен роман за разликата между любов и обич. Може ли един мъж да обича една жена и същевременно да е влюбен в друга? Какво би направил той за всяка от тях и какво всяка от тях ще му причини? Кое чувство е по-силно? Кое ще надделее и за да надделее то, трябва ли другото да умре, разказват издателите на книгата от „Сиела“.

Когато написах книгата, изпитах страх. Страх, че повече няма да мога да пиша. Никога до този момент не ми се беше случвало, разказа Васил Панайотов.

Той е изключително интересна личност. Завършва спортното училище на ЦСКА. После се лута между интересите си и учи в три университета. Към литературата се обръща сравнително късно. Съавтор е на няколко сборника с разкази „Любовни упражнения”, „Проект смърт”, „Обича ме, не те обича” и романа „Стъклен дом 2”.

Първата му самостоятелна книга „Убиец” печели две втори места – в анонимния конкурс на издателство „Сиела” за нов български роман и в телевизионното риалити на БНТ „Ръкописът”. Автор на статии в списанията DIVA!, ЕГОИСТ, FREESTYLE и „Жената днес”.