P.I.F. преди концерта в Пловдив: Дори в тъгата Димо ни усмихва

  • от Соня Желязкова
  • 09:45, 23.06.2021

21 декември 2020 година бе повратна точка за група P.I.F. Фронтменът Димо Стоянов загуби битката за живот срещу COVID-19 и полетя към небето, но гласът му остана тук. Изправени пред много неизвестни Иван Велков, Христо Михалков и Мартин Профиров събраха сили, за да продължат мечтата на своя приятел – качествената българска музика да продължи развитието си.

Шест месеца по-късно  „Приказката P.I.F.“ продължава. В рамките на националното им турне в памет на Димо на сцената се обединяват талантливи български музиканти като Графа, Свилен Ноев от „Остава“, Прея, Дичо и Ерсин Мустафов от „Джеръми?“.

 

На 25 юни в Пловдив на Stage park в подножието на Младежки хълм ще се съберат всички почитатели на музиката и на неподправения артистичен талант на Димо Стоянов, за да си спомнят за него с хитови романтични парчета на групата, останали знакови за българската музика. Средствата от концерта ще бъдат дарени на съпругата му Люба и двете им деца.

Дни преди събитието в Пловдив проведохме личен разговор с Иван Велков, приятел на Димо още от дете, с когото създават групата. Вижте какво разказа китаристът на P.I.F. пред TrafficNews за любовта към Димо и музиката:

 

-Иване, здравей. Този разговор със сигурност няма да бъде лесен. Нека бъдем честни - без Димо P.I.F. вече никога няма да бъде същата група. Какво е бъдещето ѝ оттук насетне?

-Ще продължим мисията си да правим качествена музика в чест на Димо. Вече едва ли ще имаме клубни участия и големи концерти. Ще се срещаме рядко, но няма да оставим нещата дотук. Имаме много недовършена работа с Димо!

-Чувствахте ли се изгубени след смъртта на Димо и как въобще решихте да продължите живота на групата?

- С Димо сме били заедно от деца. Все още не мога да възприема, че не е тук, беше шок. Честна казано, в началото дори не съм мислил за бъдещето на групата. После бяхме решили тя да приключи – това ни се виждаше най-нормалният изход.

Тогава с нас започнаха да се свързват приятели и познати, всички искаха да продължим в памет на Димо. Така, след като се събрахме с бандата, взехме решение да  продължим музиката, но без конкретен певец. Знаем, че не можем да го заместим, но това не е нашата цел.

Затова за всяко събитие ще каним наши приятели музиканти, с които заедно сме работили през годините и те са близки на Димо. Около това се обединява и цялата идея на националното ни турне − да си спомним за него и да го почетем. За да може „Приказката П.И.Ф.“ да продължи.

-Как усетихте първото качване на сцена - P.I.F. без Димо?

-Странно. Първото ни качване на сцена беше много странно - не само за нас, но и за публиката. Знаете, Димо винаги допринасяше театрално, все нещо интересно измисляше.  Изсвирихме само 7-8 парчета, не беше голям концерт.

На това излизане на сцена представихме новия ни албум P.I.F.6, в който шестте опуса са записани изцяло с него. Албумът всъщност беше почти готов още преди Димо да влезе в болница. Планирахме да го издадем след Нова година, когато го изпишат, но се случи най-неочакваното...

-Димо може и да не е с вас на сцената, но усеща ли се неговото присъствие по някакъв начин?

-Димо го нямаше на този концерт, за който ви разказах, но успя да накара всички хора да се обичат. Навсякъде витаеше топло чувство. Имаше тежки моменти, дори си поплакахме заедно с публиката. Няма как - когато гласът му зазвучи, очите ни просто се пълнят със сълзи. Имаше и моменти, когато се смяхме. Това са нещата от живота.

Истината е, че в момента Димо ни обединява. През нашия концерт, през представянето – той  предизвика тази любов. И съм сигурен, че щеше да му хареса, защото ние винаги сме търсили този невидим контакт и връзка с публиката. Това се случва сега.

-Ами Люба? Тя подкрепя ли идеята да продължите концертите си?

-О, определено. Тя не само ни подкрепя, тя прави каквото може, за да допринесе за процеса. Тя направи обложката за албума ни P.I.F.6. Ние сме в ежедневна комуникация, тъй като тя помага много организационно.

- Чувствате ли като личен ангажимент да продължите грижата за Люба и децата?

- Не го приемаме като ангажимент. Става толкова естествено, защото сме като семейство много отдавна. С каквото можем, гледаме да им помагаме. Трудно е, защото беше неочаквано за всички. По-голямото му детенце разбира какво се случва и ѝ е много тежко.

-Завладяващият дух на Димо ли е причината толкова артисти да застават зад вашето турне и идеята да продължите да свирите в негова чест?

-Този човек остави следа. Причината да застанат до нас не е, че Димо си отиде. С тези артисти сме бачкали заедно през годините, те го познават и го обичат. Затова го правят абсолютно от сърце, което показва, че Димо може да обедини толкова различни стилове и хора на едно място. Всички артисти го правят толкова безрезервно, без условности − в негова чест.

−Спомена, че има много недовършена работа с Димо. Предстои ли нещо?

−Предстои ни и то не само музика. Работим и по издаването на книга „Приказката П.И.Ф.“. В месеците преди Димо да си отиде ние написахме първата биографична книга за историята на групата. Димо е участвал докрай в нея. Така между другото се роди и името на сегашното турне, посветено само на наши стари парчета. 

 

„Приказката П.И.Ф.“ ще се състои на 24-ти в София и на 25-ти в Пловдив. Билети за концерта могат да бъдат закупени от Eventim, такива ще бъдат продавани и на място.