Петър Влайков: Задават се протести на артисти и фалити на културни институти

  • от PlovdivTime
  • 14:58, 15.08.2023

Фалити на културни институти и предстоящи протести, свързани с парите за култура в бюджета на държавата, прогнозира директорът на Държавния куклен театър в Пловдив и член на Управителния съвет на Асоциацията на работодателите в театралната област Петър Влайков. Той гостува в  БНТ Подкаст „Къде живеем?“ с Камен Коларов от студиото на БНТ в Пловдив.

„Е, през август месец няма и много смисъл от протести, макар че видяхме тук, че общественото мнение успя да събуди някаква реакция в политиците, но -  Да!, гилдията е готова и предполагам, че живот и здраве, ако няма някакво положително отношение, някакъв обрат в отношението към нас, най-вероятно ще се стигне до протести“, каза Влайков и подчерта, че те няма да бъдат пред Министерството на културата.

Попитан дали очаква фалити на културни институти Петър Влайков заяви: „А, да, със сигурност ще се стигне до там. В асоциацията сме поставени пред един безумен казус отново, защото стигнахме до там, че работодателите - Асоциация на работодателите в театралната област, започнахме да си говорим за това как да излезем на протести, за да си защитим хората. Защото ние искаме актьорите ни да са добре платени. Искаме не добре - нормално! Да не бъдат постоянно на екзистенц минимума. Искаме хората да са добре“.

Директорът на Кукления театър в Пловдив бе категоричен, че вярва в успеха на министерството на културата да извоюва повече средства в бюджета за следващата година.

Неглижирането на културата от страна на политиците, според Петър Влайков, е пагубно за обществото ни като цяло.

„Ами, много е тъжно. Това води първо до обезличаване на национално съзнание. Ето, думата патриот вече звучи негативно! До там сме стигнали! Води до обезличаване на една нация!  Води до това да се раждат хора, да раснат в семейства, в които ценностната система е това, което, са гледали по едни определени канали на телевизията - 90-те години – 2000-ната, с определен вид музика и определен вид естетика. Води до това на абитуриентските балове момичетата да са полуголи и да смятат това нещо за престижно“, каза Петър Влайков.

А на политиците обясни:  „Процесите в културата са дългосрочни. Там резултати, тази невидима добавена стойност, нали, те очакват политиците добавена стойност във вид на финанси, които се връщат, тя е неизмерима тази добавена стойност. Тя води до едно по-интелигентно общество, по-културно, по-възпитано, по-мислещо. Тези хора връщат тази добавена стойност – невидимата, в държавата.“