“Перфектната“ г-жа Таскова не фигурира в Националния регистър на психолозите

  • от Парашкева Иванова
  • 21:34, 22.08.2020

"Ако назначим човек на 700 или 1000 лева, е ясно какво ще е нивото? Г-н Тимчев, наистина ли мислите така? Тогава ми е интересно, защо  назначавате психолози и социални работници на ниски заплати, за да предлагате некачествени услуги ли? Обидно е, че в момент на криза, сме на първа линия, всъщност тогава ни наричате "доброволци", пише Илияна Коспартова от Центъра на социални услуги в профила си във фейсбук. 

Поводът е скандалът, който избухна с психолога Диана Таскова, назначена на граждански договор в Община Пловдив със заплата 1 800 лева. Социални работници, експерти и психолози от Дирекция "Социални дейности" , изпратиха писмо до кмета Здравко Димитров, в което те се възмущават както от дискриминацията на която са подложени, тъй като заплатите на повечето служители в дирекция са наполовина на възнаграждението на Таскова, но и от коментарите на ресорния зам. кмет Анести Тимчев.

"Минималната учителска заплата за старт в професията от 1 януари ще стане 1260 лв. При 23 г. стаж и ценен професионален опит колко да дадем на един специалист? Ако назначим човек на 700 или 1000 лева, е ясно какво ще е нивото" казва той в интервю за пловдивска медия, в която определя Таскова като перфектен специалист. 

Таскова има 23 години стаж като психолог и е член на Дружеството на психолозите в България, казва Тимчев.Според източници на TrafficNews обаче Таскова има само пет месеца стаж като психолог. Била е административен секретар и начален учител.

Проверка в Публичния регистър на Дружеството на психолозите в България показва, че името на Диана Таскова не фигурира в него. Въпросният регистър е актуализиран през март 2020 г. Ако все пак тя е била приета за член на дружеството, то това се е случило наскоро.

В писмото, в което Таскова иска договорът й с общината да бъде прекратен, тя твърди, че й е нанесена "публична обида и клевета, , която уронва авторитета и доброто ми име в обществото, както и на професионалната и творческа репутация". На този етап не е ясно как огласяването на въпросните трудовоправни отношения , които са факт, е уронило авторитета на психолога. За съжаление тя отказа коментар по темата. 

А от тук нататък служителите от социалните услуги на Пловдив ще трябва да "достигнат до компетенциите на ЕС в социалната сфера" без помощта на г-жа Таскова.