Педиатърката със 8 победи в „Последният печели” търси нови предизвикателства за ума

  • от Добринка Димова
  • 10:54, 13.03.2022

Обичам тръпката от състезанията. Обичам да се предизвиквам, вълнувам се. Обичам да уча нови и нови неща. Това споделя пред TrafficNews д-р Петринка Крачанова, която впечатли цяла България с енциклопедичните си знания и стана първата жена, извоювала осем победи в умното състезание на БНТ „Последният печели”.

Въпреки че е на прага на своите 70 години, педиатърката не спира да търси нови предизвикателства за ума. Участвала е многократно в „Минута е много”. Няколко пъти печели по две поредни състезания, но така и не успява да сбъдне мечтата си да триумфира като трикратен победител. Сядала е и на стола в „Стани богат”. На  всеки празник подготвя викторини за семейството. А последното предизвикателство е участието ѝ в куиз в пловдивско заведение, където искрено се забавлявала.  

„Човек не може да знае всичко. Но дори и да не отговориш правилно, научаваш нови неща”, отчита д-р Крачанова.  

Тя е родена в село край Червен бряг. Завършва медицина в София, специализира педиатрия, след което е разпределена на работа в Червен бряг. Следват 44 години стаж в различни болници в страната и чужбина, но кипи от енергия и продължава да работи в НОИ – Пловдив.

„Някога беше важно жителството. Свекър ми беше военен. Беше взел жителство в Пловдив и така се преместихме. От 25 години живеем в Пловдив. Децата ни завършиха тук средно образование и тук ни харесва”, споделя медикът.

От малка обича киното. С носталгия си спомня детските години, когато киносалонът в Червен бряг бил едно от малкото места за развлечения. Изработвала 20-те стотинки за билетчето, като помагала в шивашкото ателие на втората си майка.  

„Повече даваха руски и френски филми, американски по-рядко. Ален Делон ми беше любим актьор, седем пъти съм гледала „Черното лале”. Така постепенно с много гледане човек си изработва някакви критерии”, казва д-р Крачанова. По-късно, в студентските си години, не пропускала постановка в столичните театри. В началото на всеки месец заедно със състудентите ѝ се редели на дълги опашки за билети, които само за няколко дни се разграбвали.

„Книги много четях, много. Откъсвах се от реалността и потъвах в света на книгите. Имах един учител в началното училище – в трети и четвърти клас, който ни учеше в селото. Той започна да ни разказва за писатели. Окачи стаята ни с картини. В Час на класния четяхме „Малкия принц”, „Гаргантюа и Пантагрюел“, „Мечо пух”. Така запали искрата да се учим и впоследствие 80% от децата завършиха висше образование”, спомня си педиатърът. Заради същия учител всички деца се запалили и по футбола и станали фенове на Футболен клуб „Левски”.

В по-зрелите си години д-р Петринка Крачанова наблегнала основно на медицинската литература, а напоследък харесва къси разкази. Със смях признава, че последната книга, която е прочела, е „Великолепният век”. Историята за най-дълго управлявалия османски султан Сюлейман Великолепни с наложницата Александра, дъщеря на православен украински свещеник, се превърна в един от най-гледаните турски сериали.

„Аз турски сериали не харесвам, но този го гледах, и намерих книжно издание, което прочетох по време на почивката ми в Хисаря”, признава медикът.

За „Последният печели” пък признава, че отишла за една победа, а спечелила осем. Целта ѝ била основно да се забавлява и да трупа нови знания, а не да печели на всяка цена. Най-любопитният момент в шоуто бил, когато един от участниците не отишъл и се наложило съпругът й да заеме неговото място. Въпреки че е изключително нечетен и знаещ човек, той се притеснил и не успял да отговори на нито един въпрос.

Най-трудно пък ѝ било участието срещу генерал Димитър Шивиков, който в трети кръг ѝ дава тема „табла”. „Почти нищо не отговорих, защото не играя табла и нямам абсолютно никакво понятие”, признава д-р Крачанова.

„Екипът беше много отзивчив. Орлин Горанов е усмихнат, хареса ми. Бяха много внимателни всички, но снимките ми натежаха и накрая просто се отказах”, споделя тя.

Не очаквала обаче какъв отзвук ще има участието ѝ. „Хората се обръщат след мен. Водещият на куиза, в който участвах, каза, че ме познава. Почувствах се като звезда”, смее се д-р Крачанова.

Тя се надява да се появи и нова умна игра по някоя от телевизиите, за да може отново да се предизвика.