Първата книга от трилогията “Династията Джед” на Любомир Петков с премиера в Пловдив

  • от PlovdivTime
  • 12:23, 04.06.2021

Първата книга на Любомир Петков от трилогията Династията Джед „Джед Изгубеното Познание“ ще бъде представена на 4 юни от 18 часа в културен център "Тракарт".

За книгата ще говори доц. Веселина Вачкова, български учен историк и културолог, директор на Историческия музей в Перущица, експерт по Късна античност в ИИИ на БАН.

Нейната ерудиция и познания в областта на древната история са идеалната предпоставка в рамките на представянето на книгата да бъдат посочени най-важните акценти в текстовете. Тези, които не са спирали да търсят измеренията на истинското познание, ще получат отговори на някои от основните въпроси, вълнували човечеството до наши дни.

 В своята книга “Джед Изгубеното Познание’’ (2021), която е първа от трилогията “Династията Джед”, авторът Джедидиах Максимус Бесът (Любомир Петков) прави анализ на древноегипетски текстове, изображения и теории развити от египтолози и учени върху символизма и значението на колоната Джед.

Тази книга е първата подобна от поредица, посветена на тайното, херменевтично и езотерично познание на Древен Египет. Авторът прекрачва границите на религиозността и догмата и се впуска в проучване на древното познание, в неговата крипто форма – в символите и архитектурата, в изкуството. Тази книга е един смел и авторитетен опит, който стъпва върху факти и научни постижения, в разрез с догматичното религиозно съзнание. Това не е провокация срещу религията, напротив. Тази книга е навлизане в духовното, в неговите дълбини и тайни, които религията, ревниво пази и държи далеч от погледа на „непосветените“. Без капка сантименталност, без емоции, авторът на книгата Джедидиах Максимус Бесът повежда битка за Истина, за Познание, което бива умишлено държано на разстояние от съзнанието на вярващите. 

Джед е един от най-често срещаните символи в древноегипетската космогонна практика и при последвалото възникване на религията на Озирис. Представлява колона с широка основа и четири големи диска в най-горния ѝ край. Непосредствено под тях има разположени четири пръстена. Всеобщо възприетите теории твърдят, че Джед е символ на стабилност или символ на гръбнака на Озирис, богът на подземния свят и задгробния живот. Тази книга обаче, представя на читателя по-различни и изненадващи разкрития за Джед.  

Авторът представя Джед като символ на Великата Деветка на Боговете (деветте основни същности на Вселената). Той твърди и доказва, че Джед за древните Египтяни е символ на Вселената в едно с основните фактори за формирането на Слънчевата система и сътворението на човека. 

Той оборва досегашните твърдения на египтолози и учени въз основа на собствено проучване и разсъждения върху доказани исторически факти. Представя ни нови теории, които египтолозите или не виждат или някой се грижи старателно да прикрива. Тази тенденция за скриване на истинското познание във връзка с Джед не е патент на нашето съвремие. Джед не е само символ, който присъства единствено в древноегипетските текстове и изображения. Той съществува и в материалния, реалния човешкия духовен свят, като храм на боговете и въплъщение на познанието в цялата Вселена. Джед е бил важна част от Духовния живот в държавата на най-високо ниво още преди появата Озирис (след V – VI династия).

Доказателство за това е ритуалът по повдигане на колоната Джед - Саха Джед, който се е извършвал по време на зимното слънцестоене и при коронясването на фараон и ритуала Хеб Сед. Джед и негови синоними като Джер, Джеру, Джери, Джеду и Дж имат сериозно присъствие в имената на редица владетели от първата до последната династия. Всички те са носители на идеята за Божественост произтичаща от Деветката на Боговете, от Вселената.По предположение на автора, тези тайни за Джед са били пазени от фараоните и жреците, които авторът смята, че са били част от тайно общество формирано по времето на фараон Снофру.

За да заблудят народа те са създали религия устроена върху почитането на богове в човешки образи и изпълнението на ритуали към тези богове. Това е периодът когато *космогонията придобива формата на религия чрез налагането на зооморфни и антропоморфни образи преплетени в алегорични легенди. Това е новост за египтяните, защото основната цел при формирането и развитието на египетската държава до IV династия е да пресъздаде Вселената. Събраното от тях познание за образа и подобието на Вселената наричаме космогония. Причината за скриване на познанието се корени в идеята за налагането на световен ред според законите и принципите на Богинята Маат. Тогава Джед преминава от символ на Вселената в символ на бог Озирис. Налагането на новата религия успокоява народа и го подчинява, но също така го отдалечава от космогонията. Това нанася чутовни щети върху духовния свят на народа. 

Изненадващите разкрития не спират дотук. Авангардни са твърденията, че Фараона се зачева в пирамидата, владетеля се ражда в пирамидата,  Хеопсовата пирамида е своеобразен Храм за демонтирания Джед въздигал гордо снага върху стъпаловидната пирамида на фараон Джосер. В този смисъл автора разкрива и философията по която са изградени всички пирамиди от периода на Старото Царство. По един убедителен начин ни се разкрива и фараона който е царувал и става първообраза на Бог Озирис, това е великият фараон Снофру, бащата на Хеопс. След появата на Озирис, авторът ни запознава със своите теории относно приликата между християнство и озирианство. Представя доводи, които показват, че озирианството е послужило за основа на християнската религия, която служи и е само един от важните инструменти за налагането на световен ред по цялата земя. А междувременно се изгражда и Храмът на Соломон, който е бил с формата на Джед в град Джерусалим. Автора обръща сериозно внимание и върху истинското име на цар Соломон, Джедидиах, факт който малцина знаят въпреки че е описан коректно в Библията.

 Taзи книга разкрива много от тайните пазени за познанието Джед от елита на Древен Египет. А самата поредица, “Династията Джед”, разкрива, че тайните на Древен Египет и Познанието Джед ревниво се крият и до днес. Това автора ни разкрива по един впечатляващ начин в следващите две книги от трилогията със заглавия „Тамплиери и Масони“ и „Париж Новият Йерусалим“.