Паметна плоча и зала на името на маестро Георги Атанасов в Музикалната академия в Пловдив

  • от PlovdivTime
  • 10:00, 28.05.2022

Зала в библиотеката на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев” ще носи името на маестро Георги Атанасов.  Там ще има и възпоменателна плоча в чест на големия български композитор.

Събитието е по идея на генералния консул на България в Милано Таня Димитрова, а за официалното откриванев Пловдив пристигнаха посланикът на Република Италия в България Джузепина Дзара, почетният консул на Република Италия в Пловдив Джузепе де Франческо и зам.-областният управител на Пловдив Николай Василев.

Тържествената церемония откри ректорът на АМТИИ проф. д-р Тони Шекерджиева-Новак, която приветства гостите и акцентира върху приноса на маестро Георги Атанасов за развитието на българската музика в началото на 20 в. Посланикът на Република Италия от своя страна отбеляза, че посвещаването на зала в библиотеката на АМТИИ на името на големия композитор и откриването на възпоменателна плоча са събития, които изразяват по най-добър начин културните връзки между Италия и България. Г-жа Дзара напомни, че роденият в Пловдив композитор е италиански възпитаник и ученик на Пиетро Маскани в консерваторията в Пезаро, която завършва с титлата „маестро ди музика“.

Кратко слово за живота и дейността на Георги Атанасов изнесе докторът  Радостина  Каражеляскова. Тя акцентира върху изследвания, които недвусмислено доказват, че идеята за написването на първата му операта „Борислав“ се е родила в Пловдив и градът е имал изключително значение за творческия живот на композитора.

Възпитаникът на АМТИИ Йордан Иванов изпълни ария на Борислав от едноименната опера под съпровода на Елвира Матева, след което ректорът проф. д-р Тони Шекерджиева и посланик Джузепина Дзара заедно откриха плочата в новоименуваната зала „Маестро Георги Атанасов“.