Пълният сайт е радост за майстора

  • от PlovdivTime
  • 12:49, 06.10.2016

В разхвърляния офис на почтено изглеждащата тухлена къща на ул. „Жан Жорес“ в Пловдив компютрите гаснат рядко. Поръчките валят от различни точки на планетата -  напират клиенти от Австралия, Дубай, САЩ, Франция, Великобритания и другаде.

Васил Зааралиев и Стойчо Якимов изработват сайтове от висок клас и са сред най-търсените в занаята. „Ние сме самоуки, нямаме специално образование по програмиране или уеб-дизайн“, казва Васил. Той е завършил Строителния техникум в Пловдив и следва туристическо обслужване и хранене в Университета по хранителни технологии.  

През 2004 г. покрай студентските си дела решава да направи информационна система за българския туризъм, и неусетно се захваща с направата на интернет-страници и оформянето на техния дизайн. Черпи опит от пионерите на българската мрежа - „Нетинфо“.

Зааралиев създава „За Вас” - Уеб и Дизайн Агенция и работите потръгват - до края 2005 г. пускат в действие шест сайта, през следващата година 20 техни проекта цъфват в интернет. Тогава Васил преобразува бизнеса си и екипа и към тях се присъединява програмистът Стойчо Якимов.

„Първо се занимавах с електроника, после си взех компютър  и много се зарибих. Вместо да си пускам игри, почнах да ръчкам разни неща“, спомня си той. През 1998 г. измайсторява първия си сайт, посветен на акваристиката. Постепенно създава и други свои проекти като един от най-популярнита за времето си портал за линкове към сайтове Skybg.com.

Трънлив ли е пътят на самоусъвършенстването? „Започваш да четеш книги, да опитваш различни варианти и да пишеш код. Сваляш системи от други програмисти и гледаш как са изиграли нещата. Постепенно си изграждаш собствен стил. Важното е човек да не спира да чете, защото всеки ден излизат нови неща“, допълва Якимов.

Подобно на мнозина  IT-спецове той се задълбочава дотам, че почти не излиза от дома си и не се отделя от компютъра. „Един приятел едва успя да ме изкара навън за рождения си ден. Толкова зле беше станало положението“, смее се Стойчо. 

Васил (вляво) и Стойчо изработват сайтове от висок клас 

Впоследствие към екипа на „За Вас“ привличат и талантливата уеб-дизайнерка Ваня Георгиева. Агенцията има вече зад гърба си над 250 уеб проекта от всякакъв калибър – онлайн медии, корпоративни сайтове, онлайн магазини, форуми. Сред техните произведения се нарежда и сайтът на най-популярната пловдивска медия - www.trafficnews.bg.

През годините Васил и Стойчо получават различни международни отличия за работата си. През 2006 г. със сайта на списание „Едно“ грабват първа награда за уеб-дизайн в категорията „Информация и медии“ на „Computer Space“. Сега повтарят участието си в престижния конкурс с последното им бижу - „Plovdiv Time”, дигиталното списание за култура, изкуство и градски живот на европейската столица на културата.

„За Вас” - Уеб и Дизайн Агенция не се оплакват от липса на работа. Клиенти изникват отблизо и далеч непрекъснато. В момента Васил и Стойчо изпълняват поръчки на английски компании. „Обикновено хора, на които сме направили сайт, ни препоръчват на други. Почти не сме пускали рекламни обяви. Славата ни се носи от уста на уста“, казва Зааралиев.

Според него в България намирането на клиенти означава да им станеш учител. „Интернет-културата у нас е слаба, но прогресивно се развива с бързи темпове. Неприятното е че едва пет процента от бизнесмените знаят защо искат да имат сайт, как се извървява процедурата по неговото създаване, как се управлява сайтът и как се финансира“, допълва IT-специалистът.

Те търпеливо просвещават устремилите с хъс към световната мрежа. За разлика от по нискобюджетните и масови платформи с отворен код като „Wordpress“ и „Joomla“, "За Вас" изработва къстъм (индивидуални) сайтове, изцяло съобразени с потребностите на клиента. Започват от белия лист и стигат да готов продукт, обезпечен със стратегическа концепция за развитие в нета. В дейностите им влизат и изработване на лога, изграждане на корпоративни идентичности и провеждане на цялостни рекламни кампании.

„Накратко - идва човекът и си казва идеята. Върху нея ние правим техническо задание и изготвяме офертата. После идва същинската работа – измисляме конструкцията на сайта и я обличаме с дизайн. Правим административния панел, които е наша собствена разработка. След това всичките компоненти се навързват в една система. Сайтът започва да се пълни с информация и едновременно с това вървят тестовете. Накрая с качването му на публичен сървър продуктът се предава на клиента“, разказва Зааралиев.

Творческият екип се чувства удовлетворен, когато техните произведения се представят силно в интернет. „Правили сме сложни сайтове – с анимации, активни среди, флашове, нови визуализации, плеъри – какво ли не. Най-много ни боли, когато дадеш на някого зверски сайт и той в продължение на месеци не качва в него и грам информация“, посочва Васил.

„Всъщност информацията прави сайта. Без нея той си остава пропусната възможност“, допълва Стойчо. 

 

"За Вас" - Уеб и Дизайн Агенция вече дванадесет години изгражда авторския си стил