Отиде си Стефан Янков - дългогодишен драматург на Пловдивския театър

  • от PlovdivTime
  • 10:22, 15.12.2023

На 80 години ни напусна театроведът Стефан Янков - главен драматург на Пловдивския театър от 1972 до 1982 г. Освен под тепетата, той работи и в театрите в театрите в Хасково, Сливен и Младежкия театър в София, както и на Първи частен театър "Ла страда". Бил е и директор на Националния център за театър и зам.-директор на Театрална работилница "Сфумато".

„Ако има човек, който да познава театралната география, история, личности из основи, това е Стефан Янков. Но той не само познаваше като пръстите на ръката си механиката, процесите и душата на театъра, а искрено го обичаше и му отдаде ума и сърцето си. Затова и самият Театър го обичаше със същата тази обич. Защото делото на Стефан Янев се наричаше „Театър“, а самият той допринесе за това думата „театрал“ да носи в семантиката си стойности като талант, авторитет, чест. Неговият принос за осмислянето на процесите в българския театър и за самото протичане на тези процеси остава като отправна точка за онези, което поемаме щафетата. Вярвам, че духът му остава завинаги в нашите духовни пространства, за да ни напътства винаги, когато застанем на някой сценичен кръстопът“, се казва в съболезнованието на министъра на културата Кръстю Кръстев.

„Стефан Янков е от онези хора, които истински обичаха театъра и театърът бе делото на живота му. Близо 20 години е част от най-важните театрални събития, които се случват в провинцията, работейки като драматург в Пловдивския, в Хасковския театър, а след това беше и директор в Сливен. В следващите 20 години той влага силата и енергията си в софийските театри и в Националния център за театър към Министерството на културата. Интелигентен, самоироничен, увлекателен, Стефан Янков беше театрал с верен компас, както за онова, което се случваше по нашите сцени, така и за онова, което ни предстоеше“, пишат с уважение и обич за него колегите му от Младежкия театър, където бе директор.

Поклонението пред Стефан Янков ще се състои на 17 декември от 13 ч. в храма „Св. Седмочисленици“ в София.

Поклон!