Отиде си режисьорът Иван Черкелов

  • от PlovdivTime
  • 10:41, 19.07.2022

Почина известният български режисьор и сценарист Иван Черкелов. Това съобщи в профила си във фейсбук режисьорътЛилия Абаджиева.

„С покруса пиша тези ужасни редове. Напусна този свят големият български кинорежисьор Иван Черкелов. Неусетен и в творчеството и в живота. Душата на Иван е мъдрост, любов и свобода. Представата ми за новото българско кино като бунт, кинематографичност и начин да виждаш света ми даде Иван Черкелов с “Парчета любов”.

Този бунт и пленяваща красота са белязали и сърцето и душата и ума и живота ни - на мен и Васил Абаджиев. Иван е най-скъпият приятел на Васил и най-високата му нравствена опора. Скърбим безутешно“, написа Абаджиева.

Иван Черкелов дебютира с филма „Балада“ и игралния кинофилм „Парчета любов“ (1988), който в анкетата на в. Култура през 1993 г. фигурира в десетката на най-добрите български филми за всички времена. Следват игралните филми „Търкалящи се камъни“ (1995) и „Стъклени топчета“ (1999), на които е сценарист и режисьор. Филмите му са излъчвани многократно по БНТ. Участвал е в кинофестивали в Германия, САЩ, Канада, Франция, Индия и България.