Отиде си поетесата Федя Филкова

  • от PlovdivTime
  • 09:40, 18.12.2020

На 70-годишна възраст ни напусна „българската Емили Дикинсън”, както я наричаха литературните критици. Федя Филкова е автор на осем стихосбирки, превела повече от 20 книги с немскоезична поезия и проза. Дългогодишен редактор бе в издателство „Народна култура“.

Федя Филкова е родена на 10 март 1950 г. в с. Малка Брестница, област Ловеч. Завършва немска филология в Софийския университет. "Цветя с очите на жени", "Нежен въздух" , "Рисунки в мрака" , "Крехко разпятие" , "Моята твоя любов" , "Второ сърце" , "Нищо тъмно" и сборника "Третата жена" и "Толкова е кратко". Стихотворения 1969-2019" , са произведенията , с които заслужи да бъде наричана нежна и лирична от критиците.

След демократичните промени в България през 1989 г. работи като държавен експерт и дипломат, културен аташе в българското посолство във Виена, външнополитически секретар на президента Петър Стоянов и съветник в българското посолство в Берлин.

Носител е на Австрийската държавна награда за художествен превод за 1995 г. През 2015 г. е отличена с наградата „Златен век“ – „Печатът на Симеон Велики“, на Министерството на културата.

Съпруга и вдовица е на големия български поет Николай Кънчев. От 2007 г. организира заедно с актьора Милен Миланов ежегодния Поетичен Никулден, а от 2012 г. присъжда Наградата за нова българска поезия „Николай Кънчев“.

Стихотворенията ѝ са превеждани на различни езици, а през 2013 г. на немски език в превод на Андреас Третнер излиза антологично издание със 77 нейни стихотворения.

Екипът на PlovdivTime изказва своите съболезнования на близките на Федя Филкова.