Отиде си обичаният пловдивски преподавател и музикант Георги Христов

  • от PlovdivTime
  • 13:25, 10.12.2020

Отиде си талантливият музикант Георги Христов. Младият мъж бе и преподавател по саксофон и солфеж в Пловдив.  Трагичната новина за кончината му бе съобщена от негови близки в социалните мрежи, а стотици колеги и приятели изказаха своите съболезнования, вярвайки че Георги е на по-хубаво място. 

Георги Христов бе съпруг на гласовитата певица Светлина Койчева, с която имат прекрасна дъщеричка. Светлина е дъщеря на прославения пловдивски китарист Веселин Койчев, лидер на джаз формацията "Бели, Зелени, Червен".

"Загубихме Жоро! Прекрасен човек, добър, общителен, любим на всички навсякъде! Чудесен музикант! Невероятен обичащ и обичан съпруг, баща, зет, другар и приятел! С големи мечти! Светли са спомените на всички от него! Да бъде светъл и живота му в Божието царство! Амин! Обичаме те, Жоро!", написа Веселин Койчев в личния си профил.

От 8-годишен Георги Христов започва да изучава пиано в класа на Даниела Павлова в Ловеч. Участва в музикални концерти. Учи в паралелка с  разширено обучение по музика в училище СОУ „Панайот Пипков” с основен инструмент кларинет при Виктор Павлов. Една година по-късно започва да свири в Младежки духов оркестър–Троян, с който участва в турне във Франция, Испания и Северна Ирландия и др.

Свирил е с Акордеонен оркестър с диригент Димитрина Дренска в Италия. След завършване на средното си образование кандидатства в АМТИИ "Проф. Асен Диамандиев" в Пловдив и е приет със специалност "Педагогика на обучението по музика" с основен инструмент кларинет при гл. ас. Едуард Сарафян.

През 2006 г. започва да свири в Градския духов оркестър на Пловдив, с който има множество концерти. През 2012 г. завършва с отличие бакалавърската си степен "Поп и джаз саксофон" в класа на Димитър Льолев.

Следващата година записва магистратура "Поп и джаз саксофон" в класа на Петър Момчев, която също завършва с  отличие. От 2010 г. работи в Биг Бенд-Пловдив с диригент Николай Гешев. Участва в джаз проекти с Мирослав Турийски Брас Бенд, Latin Jazz Project,  албума на Светлин Стайков „Made in Maina”.

Екипът на PlovdivTime изказва искрени съболезнования на близките и семейството му!

Поклон!