Отиде си художникът Димитър Добрев

  • от PlovdivTime
  • 16:26, 07.11.2022

Напусна ни Димитър Добрев, съобщиха от семейството на маестрото. Художникът бе активна част от културния живот на Пловдив. Присъстваше на събития, твореше и щедро аплодираше всички постижения на колегите си. Запечатваше артистичния живот под тепетата с поредица от снимки и така запазваше и показваше духа им и на тези, които не са имали възможността да го усетят наживо.

Димитър Добрев бе и щедър дарител. Той предостави уникалната си колекция от ютии на Етнографския музей и тепърва предстои тя да бъде експонирана в новата база в Стария град.

Димитър Добрев е роден на 5. април 1948г. в Пловдив. Работи като художник в системата на ДП „Българска фотография“, както и на свободна практика. Между 1972 и 1993 г. Добрев е автор и участник в творчески екипи при създаване на музейни експозиции, фотодокументални изложби и пространствени решения. През тези години той редовно участва в общите национални и окръжни изложби на Групата на смолянските художници.

Между 1976 и 2017 г. се е представял с 12 свои самостоятелни изложби в Смолян, Пловдив, София, Стара Загора, Брюксел. Негови картини са притежание на частни и обществени колекции в България, Сърбия, Италия, Германия, Канада и др. Носител на приза „Рицар на четката ‘2016“ в категорията „Рицар на поетите“ от международния проект „Картина от мнозина“.

Поклон пред паметта му!

Екипът ни изказва искрените си съболезнования на семейството на маестрото!