Отиде си финият живописец Иван Христов-Грога

  • от PlovdivTime
  • 15:33, 04.04.2024

„С чувство на дълбока тъга споделяме, че от този свят си е отишъл големият художник, човек и приятел Иван Христов-Грога. Почивай в мир, приятелю!”, съобщиха от пловдивската галерия „Аспект”. Маестрото редовно гостуваше под тепетата в арт пространството на Олга Петрова.

Иван Христов-Грога е роден на 27. февруари 1942 г. в с. Думници, Габровско. През 1969 г. завършва Великотърновския университет „Св. св.  Кирил и Методий”, специалност „Плакат”. От 1980 до 2006 г. е преподавател по рисуване в Средното художествено училище в Трявна. Живее и работи в родното си село Думници. Има реализирани редица общи и самостоятелни изложби в страната, участия в множество пленери и е дългогодишен участник в Международното биенале на хумора и сатирата в Габрово, раздел „Живопис”. Творби на автора могат да бъдат видени в много галерии и частни колекции в България, САЩ, Гърция, Белгия, Швейцария, Беларус и др.

Грога бе живописец, чиито творби се характеризират с изключително фин рисунък и прецизност.Работи в стил хиперреализъм и приказен реализъм.

Поклон!

Екипът ни изказва съболезнования на семейството и близките на художника!

Фотография: Галерия "Аспект"