Отиде си Дарин Бърнев - композиторът на легендарната “Джаз Линия“

  • от PlovdivTime
  • 13:52, 23.07.2024
Отишъл си е Дарин Бърнев, композитор и създател на Джаз Линия", съобщи китаристът и лице на джаз формация "Бели, Зелени, Червени" Веселин Койчев.
 
Ето какво сподели в социалните медии той:
 
"С прискърбие съобщавам, че почина един мой голям приятел, музикант, съратник, композитор и педагог – Дарин Бърнев! (Мир, поклон и светъл път на душата му! Казвам съратник, тъй като той беше един от идейните стожери, отдали своята енергия за развитието и разпространението на един стил, създаден от Милчо Левиев - българския етно джаз.

Дарин Бърнев е завърши ВМПИ в Пловдив през 1983 г., където се увличаше от идеята за смесване на българския фолклор и джаза под индиректното влияние на Милчо Левиев. Създаде първите си композиции в светлината на новия стил и търсеше музиканти, чрез които да ги реализира. Дарин притежаваше удивителен усет за умело съчетаване на елементите в българската народна музика с джазови елементи, фънк и съвременни музикални влияния. Композициите му не се нуждаеха от никаква допълнителна промяна или обработка. Първите му опити да изсвири своята музика, поканвайки различни фолклорни музиканти, бяха неуспешни. Прекрасни народни изпълнители не можеха да надскочат фолклорния стил и оставаха в рамките на неговите норми и условности.

В Пловдив се срещнах с Дарин Бърнев и заедно с Дочо Панов изсвирихме за първи път неговите пиеси, които изпълнихме като дуо. През 1983 г. на Международната джаз среща в София изпълнихме под овациите на публиката в зала „Универсиада“ авторска българска народна музика, смесена с фюжън елементи. Често дискутирахме въпроса за смесването на фолклора и джаза. За по-добро българско звучене решихме да включим в изпълненията и български фолклорен инструмент. Бърнев продължи да търси фолклорен музикант и при един от своите опити се запозна с Теодосий Спасов. Оказа се, че Теодосий беше много по-отворен към усвояване на нови изразни средства и различни от общоприетите за народната ни музика начини за музициране. Привлякохме го към нашето дуо Койчев-Панов и новосформираното трио записа в Радио София своите първи авторски пиеси, написани от композитора Дарин Бърнев. Триото стана основа и за създаването на първата етно джаз формация „Джаз Линия“, а Бърнев е неин основен композитор.

Джаз Линия развиваше много активна концертна дейност – изнасяхме средно около 100 концерта годишно, изключително много за всеки концертен музикант. Групата беше любима на публиката в България и навсякъде по света в състав Теодосий Спасов – кавал, Йълдъз Ибрахимова – вокал, Веселин Койчев – китара, Дочо Панов – бас, Радул Начков – барабани.

Редица последователи следваха линията на стила на Джаз Линия, създавайки самобитна съвременна българска музика. И до днес всички изпълнители български народни музиканти се стремят да усъвършенстват себе си, смесвайки българската народна музика с елементи от джаза. Като еталон за това те използват и изучават прийоми от музиката на Джаз линия, базирана на композициите на Дарин Бърнев!"
 
Екипът ни поднася съболезнованията си на семейството и близките на големия музикант!

Поклон!