Освободиха зам.-министъра на културата Бойко Кадинов

  • от PlovdivTime
  • 17:02, 12.04.2022

Зам.-министърът на културата арх. Бойко Кадинов е освободен със заповед на министър-председателя Кирил Петков. Той напуска поста по негово искане. Решението е съгласувано с министъра на културата Атанас Атанасов.

Задачата на Кадинов бе да осъществява политиката на МК в областта на недвижимото културно наследство, изобразителните изкуства, музеите и галериите.

Кадинов е професор, д.а.н. при Архитектурния факултет на УАСГ – София. Следва архитектура в Париж (BEAUX ARTS – UP-1) и София (Университет по архитектура, строителство и геодезия). Дългогодишен преподавател и ръководител в катедра „Обществени сгради“ при Университета по архитектура, строителство и геодезия – София. Изложби, проекти и лекции в Лондон, Женева, Париж, Стокхолм, Брюксел, Рим, Лисабон, Прага и други. Автор на архитектурни проекти и реализации както в България, така и в чужбина.

Сред реализациите могат да бъдат отбелязани: Международният проект за трансформация на „Софийски Арсенал“ в „Национален музей на съвременното изкуство“, Паметник „Берлинска стена“ в София, Концертна и театрална зала в Сливен, зала „Миракъл“ – Театър „Българска армия“ и други.

Автор на монографии, между които: „Архитектура и медии“, книгите „Архитектурни скуларии“, „Десет архитектурни заповеди“, учебник „Обществени сгради и др.

Основател на Архитектурна Агенция „Братя Кадинови“ от 1990 г.

Авторски архитектурни изложби: „Архитектурата отново изкуство“ І и ІІ; „Архитектурни скуларии“ в Националната художествена галерия; “Beyond The Copy Paste” с представяне в Лондон и Женева; “Au rebours” в Париж; Архитектурната скулптура „Never, never land“/„Ever green dreams“ е експонирана последователно в Прага, Лисабон и София. 

 

Един от основателите на фондация VIZAR – “Европейски Награди за Българска Архитектура”.

 

Член на “COBATY” – 11 – Женева, Швейцария.

 

Член на Камарата на архитектите във Франция.


Член на „Европейския културен парламент”.

 

Kоментари

коментар
арх. Б. Кадинов е кадърен и добросъвестен СПЕЦ за разлика от КАЛИНКИТЕ на режима
18:34, 13.04.2022
Отговор

ЗАГЛАВИЕТО Е ПОГРЕШНО: "ТЕ" НЕ ГО ОСВОБОДИХА, А 'Т'О'Й' ОМ ЗАШЛЕВИ 'О'С'Т'А'В'К'А' НЯМА МЯСТО ЗА СЕРИОЗНИ ДЕЯТЕЛИ НА ТАКОВА ЧИТАЛИЩНО НИВО...