Още две училища в Пловдив минават онлайн

  • от PlovdivTime
  • 14:31, 09.11.2020

Още две училища в Пловдив преминават на дистанционно обучение. Доклад и искане за електронна форма на обучение са депозирали ръководствата на ОУ „Райна Княгиня” и ОУ”Димитър Талев”. Родители се свързаха с редакцията ни, за да съобщят за решението на учебните заведения и в същото време да изразят облекчение от новата форма на обучение.

„Имам много деца вкъщи – болни или контактни на болните си родители. Има и много болни учители. Това, че се спазват мерките не ни дава спокойствие, напротив. Децата са един с друг по цял ден и има рискове. Така ще могат да запазят здравето си, както и това на нас – родителите”, разказа майка на седмокласник от ОУ”Райна Княгиня”.

Прогимназиалният курс може да премине на обучение в електронна среда без да е необходимо указание от РЗИ или решение на Областния кризисен щаб. За целта директорите подават доклад до Министерство на здравеопазването и дори може молбата да не се входира до РУО.

За решението на двете учебни заведения потвърди и Иванка Киркова - началник Регионален инспектор по образование - Пловдив.

„Всеки ден правим анализи на ситуацията – по учебните заведения и цялостната обстановка. Ситуацията е много динамична. Трябва внимателно да се следи и анализира, за да се вземат най-правилните решения. Ние се съобразяваме със ситуацията и търсим най-адекватните решения. Едно онлайн обучение за кратък период от време може да доведе до понижаване на заболеваемостта. То ще бъде ефективно в няколко аспекта – ще предпазим децата и учителите, а второто ще избегнем негативните емоционални последици. В много училища има страх сред персонала и учениците”, заяви пред TrafficNews началникът на РУП-Пловдив.

Припомняме, че от днес  учениците от 5-ти до 7-ми клас в две училища в Пловдив преминават на дистанционно обучение. Основно училище "Княз Александър Първи" и Средно училище "Христо Г. Данов" са първите в областта, които за седмица ще преподават изцяло в електронна среда.

Мярката е превантивна, тъй като има много заразени преподаватели и деца под карантина.