Осем пловдивски медици с приз в конкурса Лекар на годината 2022

  • от Добринка Димова
  • 11:11, 21.10.2022

Осем пловдивски медици бяха отличени с приз от Регионалната колегия на Българския лекарски съюз в традиционния конкурс „Лекар на годината 2022”. Те получиха своите отличия на стилна церемония снощи.

 
В категорията доболнична помощ наградата бе присъдена на общопрактикуващия лекар д-р Гергана Форева. Освен вътрешни болести и обща медицина, тя има признати специалности по клинична психология, невропсихология и психотерапия. Тази квалификация и множеството последващи обучения й дават възможност да консултира различни групи пациенти. Също така д-р Форева е главен асистент в Катедрата по здравен мениджмънт, икономика на здравеопазването и обща медицина при Факултета по обществено здраве към Медицински университет - Пловдив. Участва в работата на многобройни изследователски колективи, автор и съавтор е на няколко десетки монографии, учебници и учебни помагала, както и на статии в специализирани периодични издания у нас и в чужбина.

В раздела специализирана извънболнична помощ бе награден д-р Румен Христов, уважаван специалист в образнатата диагностика. За болнична помощ призът отиде при началника на Отделението по инвазивна кардиология в УМБАЛ "Свети Георги“ д-р Георги Горанов.

Районната колегия присъди и няколко специални награди. За дейност в областта на промоцията на здравето и ваксинопрофилактиката бе отличена д-р Христиана Бацелова. Тя е лекар-епидемиолог в Хигиенно-епидемиологичния отдел на УМБАЛ „Св. Георги“, където отговаря и за ваксинационната кампания срещу COVID-19 на болницата. Асистент е и в Катедрата по епидемиология и медицина на бедствените ситуации към Медицинския университет.

За дългогодишна дейност в областта на медицината и активен принос в развитието на специалността "Инфекциозни болести" от Регионалната колегия на БЛС удостоиха с приз проф. Мариана Стойчева – един от най-добрите инфекционисти у нас. Проф. Стойчева е преподавател в  Катедрата по инфекциозни болести, паразитология и тропическа медицина при Медицинския университет. По време на пандемията ръководи работата на Клиниката по инфекциозни болести и паразитология при УМБАЛ „Св. Георги“. Има десетки научни публикации и над 30 години работа в сферата на инфекциозните болести. Председател е на Южнобългарското дружество по инфекциозни болести, епидемиология и паразитология.

Доц. Радост Асенова пък получи наградата за цялостен принос в развитието на общата медицина.

С приз за принос и утвърждаване авторитета на съсловната организация бяха отличени д-р Евгения Начевска и д-р Златко Илиев.

На церемонията присъства председателят на БЛС д-р Иван Маджаров и ректорът на Медицински университет проф. Мариана Мурджева. Всички отличени медици получиха грамота и плакет със знака на организацията.

Припомняме, че ден по-рано преподаватели от Медицински университет – Пловдив бяха отличени и на национално ниво.