Омбудсманът на Пловдив работил за трима, смята заплатата си за неадекватна

  • от Благовест Андонов
  • 19:03, 08.08.2020

Пловдивският омбудсман може да не е най-популярната фигура в Пловдив, но за сметка на това има изключителна висока оценка за собствената си работа. Явно, ръководейки се от максимата „Ако ти не повярваш в собственото си величие, никой друг няма да го стори”, днес той направи кратко резюме на работата си и успехите си въпреки крайно ограничените ресурси, с които разполага.

Това се случи по време на обсъждането на намаляването на заплатата му, която бе вдигната двойно на предишната сесия, без обаче никой да разбере.  Обиден от твърденията за „призрачния омбудсман” и вдигането на заплатата му „между другото”, той заяви, че не е просто обществен посредник, а три в едно – обществен посредник, зам.-обществен посредник и още веднъж зам.-обществен посредник.

„От встъпването ми в длъжност през 2016 година досега, аз взимам 90% от заплатата, която се полага на омбудсмана, тъй като съм изпълняващ длъжността. Не знам защо бе това решение тогава. За работата, която върша, тази заплата мога да кажа, че е неадекватна. Искам само да Ви кажа, че наскоро си взех два дена отпуска, която ми се полага от 2018 година. Другите институции на обществения посредник работят с двама заместници, а аз съм сам. Аз съм три в едно”, каза Стаматов. Той сметна, че е спестил над 100 000 лева на общинския бюджет, тъй като вършил работа за тримата.  Той получи все пак 50% увеличение на заплатата  и вече ще взима близо 1500 лева, но явно смята, че заслужава далеч повече.

Стаматов благодари на Общинския съвет, че е спестил част от работата му. Основното му задължение да пише доклади на 6 месеца за дейността си – вече трябва да го прави веднъж годишно, това било напълно достатъчно. Общественият посредник изтъкна, че неговата функция е много по-важна за кмета на Пловдив, отколкото за самите граждани, тъй като „давал” обратната връзка.   Суперлативите за собствената си работа продължиха от бившия зам.-кмет на район „Централен”. Той разказа и няколко истории, сред които как е хванал вицепремиер от улицата и го е срещнал с граждани, за да се решат техните проблеми, предава TrafficNews.bg.

Единственият съветник, който взе отношение по предложението бе Йордан Иванов. Той поиска да се проведат консултации за дейността на общствения посредник и да се намери начин да се реформира тази институция.  Иванов изтъкна, че е странно как за толкова години не е видял омбудсмана на едно гражданско недоволство, като даде пример с проблемите със застрояването.

„Щом кметът не е разбрал, че омбудсманът е  много повече нужен на него, а не на гражданите - значи има проблем.  Нека проведем разговори за тази институция и да я превърнем в работеща”, каза Иванов.

Все още обаче стои и въпроса за конкурса – кога ще бъде направен такъв и тази длъжност ще има титуляр, който да носи отговорност и в действителност да я превърне в работеща, а не сведена до доклади веднъж годишно.