Олимпийските медалисти на Пловдив: Тодор Диев - първият!

  • от PlovdivTime
  • 19:03, 23.11.2020

Пловдив е градът с най-голям брой олимпийски медалисти - общо 46. Trafficnews.bg и PlovdivTime.bg започват рубриката "Олимпийските медалисти на Пловдив", в която ще Ви представим мъжете и жените, прославили града ни. 

Първият олимпийски медал, спечелен от пловдивчанин, е на олимпийските игри в австралийския град Мелбърн през 1956г. Тогава мъжкият национален отбор по футбол печели бронзови медали на игрите. 

В състава на националите е легендата на Спартак (Пловдив) и пловдивския футбол Тодор Диев. 

Тодор Диев е роден на 28 януари 1934г. в Пловдив и стартира футболната си кариера в Спартак (Пловдив). През 1952-1953 е пратен в София и играе за столичния Спартак, а след това се завръща в Спартак и става най-голямата легенда на клуба. Шампион с "гладиаторите" от 1963г. и носител на Купата от 1958, вицешампион през 1962г. През 1955г. е голмайстор на шампионата и всичко това той постига с екипа на Спартак (Пловдив). 

През 1956-та, след като година по-рано е станал голмайстор на шампионата, Тодор Диев е повикан в националния отбор за олимпийските игри в Мелбърн. Отборът е воден от дуото Стоян Орманджиев и Крум Милев, а в състава са основно играчи от тогавашния доминатор в българския футбол ЦДНА (София), има двама играчи на Славия (София), а Тодор Диев - Спартак (Пловдив) и Илия Кирчев Спартак (Варна) са единствените извън столични отбори. Тодор Диев играе и в трите мача на националите. Те стартират ударно с 6:1 над Великобритания, а в полуфинала след здрава битка срещу СССР в продълженията руснаците успяват да обърнат след попадения в 112-та и 116-та минути. В мача за бронзовите медали "лъвовете" се изправят срещу Индия и печелят с 3:0, а именно Тодор Диев бележи две от попаденията в 37-та и 60-та минути. След успеха националите получават бронзовите медали, които са и първите за тим в отборния спорт на олимпийски игри за България. 

През 1961г. Диев е първият спортист, който е удостоен със званието „Почетен гражданин на град Пловдив” през 1961 г. През същата година е награден и със златен „Орден на труда“ и „Заслужил майстор на спорта“. Включен е в идеалния отбор на България за трите десетилетия от 1944 до 1974 г.

Тодор Диев си отива от този свят на 4 януари 1995г. Днес стадионът на Спартак (Пловдив) носи неговото име.