Олимпийските медалисти на Пловдив: Красимир Дунев - първият гимнастик с шест поредни прелитания на висилка

  • от Валентин Видолов
  • 15:16, 18.12.2021

Общо 46 олимпийски медалисти са дали пловдивските клубове. Trafficnews.bg започна рубриката "Олимпийските медалисти на Пловдив", в която ще Ви представим мъжете и жените, прославили града ни.

В поредната част от рубриката ще Ви запознаем със състезателя по спортна гимнастика Красимир Дунев, който печели сребърен медал от Олимпийските игри в Аталанта през 1996г.

Красимир Дунев е роден на 11 септември 1972г. в Пловдив. Започва да тренира гимнастика през 1980г. при Александър Сотиров в Тракия, а от 1984г. е състезател на Спартак. Завършва Спортното училище Васил Левски в Пловдив. 

В националния отбор е от 1990г. 

Първата му Олимпиада е през 1992г. в Барселона, където завършва на 52-о място в многобоя и 10-о място в отборното. 

През 1994г. е 40-и в многобоя на Световното първенство в Бризбейн, Австралия. 

През 1995г. на Световното в Сабая, Япония е трети на висилка, печелейки първия си медал от голямо първенство.

1996г. е неговата година, като става европейски шампион на висилка на шампионата в Копенхаген, Дания. Така той става едва вторият български гимнастик европейски шампион. Преди него това прави друг пловдивчанин - Стоян Делчев

На световното в Пуерто Рико през същата година е втори на висилка и печели сребърния медал.

Приключва годината с участие на Олимпийските игри в Атланта, САЩ. Там той е втори и спечели сребърния медал с резултат 9.825.

Титлата печели немецът Александър Векер с 9.850. Третото място с 9.800 поделят Витали Шербо от Беларус, Фан Бин от Китай и Алексей Немов от Русия. 

В отборното класиране на България заема шесто място, а в многобоя е 21-и. 

Така Дунев се превръща в един от малкото спортисти, които могат да се похвалят с медали от Олимипйски игри, Световно и Европейско първенство в една година

Красимир Дунев става и в първият гимнастик в света, който прави шест поредни прелитания на висилка.

От 1996 до 2007 година живее и работи в САЩ. Треньор е със „Сан Матео гимнастик“ в Сан Франсиско. 

В края на 2007 година Дунев се прибра в България. Заедно с Йордан Йовчев създават в Пловдив гимнастически клуб „Йовчев-Дунев“.

През октомври 2013 година Красимир Дунев е избран единодушно за президент на Българската федерация по спортна гимнастика по време на извънредното общо събрание на централата и до днес той оглавява федерацията.