Окончателно! Васил Василев ще е новият директор на Народния театър

  • от PlovdivTime
  • 20:11, 07.04.2022

Конкурсът за директор на Народния театър е легитимен, обяви министърът на културата Атанас Атанасов на днешното заседание на парламентарната комисия по културата и медиите, пише от Impressio.dir.bg. 

 Поисканата от министъра проверка е завършила днес. "Бях длъжен да поискам такава проверка, за да съм сигурен, че за най-важната ни институция, когато се отнася до театрите, всичко е ясно и осветлено", каза Атанасов.

"Резултатът е, че не са налице някакви знакови и огромни нарушения. Има такива, но те не са предпоставка за анулиране на конкурса или за касация. Така, че всичко ще си продължи, както е по протокол", обясни министърът.

По думите му процедурата, по която се водят конкурсите, е от 2007 г. и е изключително несъвършена, затова според Атанас Атанасов трябва да започнат реформи в тази наредба. Апелирам за помощ към вас да направим конкурсите по-адекватни в бъдеще, каза още министърът пред парламентарната комисия. Ако имате сигнали за нарушения, споделете ги с нас, каза още той.

Според протокола от конкурса на първо място е класиран режисьорът Васил Василев, който в момента е директор на Плевенския театър. 

Още в началото на днешното заседание обаче Тошко Йорданов направи забележка на Атанасов, че на предишното заседание, когато бил поканен за изслушване, той не се явил и отишъл на тв интервю в предаването "Лице в лице". Именно там министърът на културата обяви, че Васил Василев е победителят в конкурса. "Отиването ви в "Лице в лице" вместо в комисията не звучи добре", каза Йорданов.

Тома Биков от ГЕРБ се усъмни в протоколите от конкурса, тъй като бил научил, че точките, давани за кандидатите, се сумирали не пред самата комисия.

Атанасов обясни, че всички тези въпроси са изяснени и не е намерена достатъчна причина конкурсът да бъде анулиран. Той се е запознал и с оценъчните карти и е установил, че сборът на точките съвпада със съответните оценки, а и никъде резултатите не били поправяни. 

 

Снимка: Фейсбук профила на Василев