Общинският съвет гласува удостояването на Стоян Сърданов с “Почетен гражданин на Пловдив“

  • от PlovdivTime
  • 12:17, 31.07.2023

Общинският съвет ще разгледа предложението за удостояване на актьора Стоян Сърданов със званието "Почетен гражданин на Пловдив" на предстоящата си сесия на 2 август. Инициативата е н директора на Радио Пловдив Чавдар Каришев, проф. д-р Веселина Горанова-Маринова, директора на ХГ "Св. св. Кирил и Методий" и актрисата от Пловдивския театър и общински съветник Ивана Папазова.

Стоян Сърданов е едно от знаковите лица на трупата под тепетата. Той е част от нея от 1977 г. Стотици са ролите в спектакли от афиша на театъра снимал е и във филми и сериали. Работил е с най-знаковите български режисьори - Любен Гройс, Леон Даниел, проф. Крикор Азарян, проф. Юлия Огнянова, проф. Красимир Спасов, проф. Иван Добчев , Николай Ламбрев, Иван Урумов, Леонард Капон, Диана Добрева.

В киното снима с Генчо Генчев, Бинка Желязкова, Санко Обрешков, Мария Пеева, Орфей Цоков, Константин Бонев и др.

Сърданов е носител на награда "Аскеер" за ролята на маг Раджапур в "Хотел между тоя и оня свят", награда "Пловдив" за ролята на Сократ в спектакъла "Последната нощ на Сократ" и Почетен знак на Община Пловдив.

От години Сърданов заедно с колежката си Ивана Папазова работят с деца до 13 години в школата по актьорско майсторство "Любен Гройс".