Областният управител предлага Нери Терзиева и Евгений Тодоров за почетни граждани на Пловдив

  • от PlovdivTime
  • 14:34, 14.06.2022
Вярвам, че най-голямото богатство за всеки град са неговите хора. И имам идея - двама души, вградили живота си в културата и обществения живот на Пловдив, да бъдат удостоени с почетно гражданство. Това са журналистът Евгений Тодоров и неговата съпруга Нери Терзиева, която за огромно съжаление неотдавна ни напусна.
 
Евгений Тодоров е пловдивската енциклопедия от плът и кръв, едва ли има човек, който знае повече за града ни от него. Знанието, отношението, обичта към Пловдив, които той носи, са много повече от историите, събрани между кориците на книгите, които е написал и посветил на родното си място. Евгений Тодоров е и един от крепителите на журналистиката такава, каквато тя трябва да бъде - честна и критична, последователна и задълбочена. Познавам го от много години и винаги съм се възхищавал на отдадеността и професионализма му. Разговорите с него винаги са приятни, те са пътуване през светове. Историите, които разказва, са увлекателни, но и правдиви. Не съм разговарял с Евгений Тодоров за това мое предложение, но вярвам, че той заслужава тази титла
 
Връчването на почетното гражданство на Нери Терзиева е вероятно закъснял акт, но е малка стъпка към това ние, градът и институциите му да отдадем признателността и почитта си към живота една достойна жена, изключителен професионалист, човек и журналист с фина чувствителност, съпруга, майка. Ако казвам, че Евгени ни води през светове, то трябва да кажа, че Нери бе един цял свят. Родена е във Велинград, но голяма част от живота и професионалния й път преминаха в Пловдив, тя го носеше в сърцето си. Непрежалимата загуба на Нери ни накара да се обърнем и да си спомним разказите и за Възродителния процес, за разказа и във филма „Откраднати очи“. Нери ни учеше и продължава да ни учи с примера си на човеколюбие, припомня ни, че търсенето на отговорност не следва да прегражда положителния прочит на света около нас. Нери Терзиева остава темел за свободата на словото, мерна единица за високи професионални стандарти.
 
Вярвам, че Евгений Тодоров и Нери Терзиева заслужават да бъдат почетни граждани на Пловдив и за нас, пловдивчани, това ще е чест. Те са хора - светове.
 
Провел съм разговор с групата общински съветници от "Демократична България - Пловдив", които подкрепят идеята и се съгласиха да внесат предложение в Общинския съвет, от който зависи решението.