Областният управител на Пловдив с поздрав за 3 март

  • от PlovdivTime
  • 11:14, 03.03.2023

Областният управител на Пловдив Ангел Стоев отправи поздрав по случай Националния празник на Република България - 3 март:

"3 март е паметна дата в историята на българския народ, начало на  ново битие след петвековно османско владичество. Освободителната война завършва вечерта на 3 март 1878 г. в малкото село Сан Стефано, близо до Цариград, а България възкръсва след тежкия погром на Априлското въстание, разбил надеждите ни за свобода. Тази война за нас е символ на успеха на националните борби, символ на мечтите, символ на новото национално самочувствие и достойнство.

Пътят на свободата започва от хайдушките чети, минава през нелегалните комитети на Апостола на свободата Васил Левски, през саможертвата на Ботевата чета, за да се стигне до този ден.

Трети март е доказателството, че жертвите от Априлското въстание не са били напразни, че хилядите доброволци, загинали, сражавайки се в Руско-турската Освободителна война, са дали живота си в името на нещо свято – в името на България!

Днес е ден за почит към саможертвата и безсмъртието на войните и българските опълченци, извоювали Свободата на Отечеството ни! Ние трябва да помним техния героизъм, да отстояваме  своята независимост, да обичаме Отечеството ни и въпреки предизвикателствата на времето да бъдем обединени в стремежа си да имаме свободна и силна държава, за която
нашите предци мечтаха".

ПОКЛОН ПРЕД ПАМЕТТА НА ГЕРОИТЕ!
ЧЕСТИТ НАЦИОНАЛЕН ПРАЗНИК!
ДА ЖИВЕЕ БЪЛГАРИЯ!