Новият турски консул в Пловдив: За облекчение на туристите, ПСР лаборатория на границата ще прави тестове за 20 лв.

  • от Мария Луцова
  • 13:35, 31.05.2021

Търговско-промишлената палата на Одрин ще финансира отварянето на лаборатория за ПСР тестове на границата с България на ГКПП Капитан Андреево - Капъкуле. Тя ще отвори врати  от  1 юни и само за 30 минути срещу сумата от 20 лева преминаващите ще имат резултат. Ако той е негативен, ще могат да влязат безпрепятствено на територията на южната ни съседка.  От 28 май пък е разрешен достъпът с имунизационен сертификат, документ за антитела или актуален ПСР тест, направен в рамките на 72 часа.

Това обяви новият генерален консул на Република Турция в Пловдив Н.Пр. Корхан Кюнгерю на специална среща с медиите, с което подчерта, че отношенията между двете държави са изключително важни и че е важно туристите да имат възможност да пътуват максимално улеснено. Той покани журналистите на традиционна закуска, а  формата бе избрана неслучайно.

„За турския народ закуската е най-важното хранене през деня. Всеки регион има своя специфична традиция.  Предприели сме иниатива първата неделя на юни да се приеме като Световен ден на закуската”, обяви дипломатът. Това бе само прелюдия към експозето му, с което представи основните приоритети в работата си.

„От 2 месеца съм в Пловдив и съм доволен, че работя в този красив град. България и Турция са съседни, приятелски и съюзнически държави. Членуват в едни и същи международни организации. Нашите отношения са установени през 1918 г. и  и продължават без прекъсване. В Пловдив и региона живеят много турци и аз ги виждам като мост , който допълнително укрепва отношенията между двете страни”, каза Кюнгерю.

Той допълни, че тепърва ще има среща с областния управител и кмета на Пловдив, че е имал възможност да се срещне с местната власт и в другите 10 общини, с които консулството работи.

„Важно измерение е, че имаме сухопътна граница. Пловдив не е граничен град, но би могло да се каже, че е почти до границата с Република Турция. Тя е една от най-натоварените и при нормални условия през нея минават милиони пътници и стотици хиляди транспортни средства. Пунктът Капитан Андреево-Капъкуле е още една добра предпоставка за успешни търговски, социални и културни връзки”, каза още новият генерален консул и допълни, че най-голямата му задача е да надгражда и доразвива връзките с България.

Първата стъпка е предстояща на 3 юни изложба. В галерия „Аспект” от 18.30 часа ще бъде представено творчеството на турските автори Хикмет Четинкая и Шукран Истамбуллу.

Дипломатът подчерта, че смята културата и изкуството за един от най-важните инструменти за постигане на разбирателството, защото: „културата е рамката, в която живеем, а изкуството ни прави хора”.

Кюнгерю, че България и Турция са в чудесно партньорство и  работят заедно по отношение на проблемите с миграцията, защото има работещ диалог между двете страни. Той коментира и темата за частното училище „Дружба”, което според предшественика му Хюсейн Ергани, се финансира от Фетхуллах Гюлен и неговата организация ФЕТО.

„Сведенията са верни. Това е една терористична организация, с която Турция се бори с решимост и сме достигнали до едно добро ниво в борбата с външните им структури. Тази борба ще продължи”, каза още той.

В знак на това, че миналото не е забравено на 15 юли, когато започна опитът за преврат, дипломатът и екипът му в Пловдив ще инициират поредица от събития, едно от тях ще бъде възпоменателно.

Н.Пр. Корхан Кюнгерю е на дипломатическа служба от 1999 г. България е петата страна, в която служи. Работи две години в Дака (Бангладеш), три – в Дъблин (Република Ирландия). След това е съветник в Постоянното представителство на Турция в Брюксел. Четири години служи в Актау (Казахстан). През 2019 г. се завръща в родината си и работи във Външно министерство, в отдел „Координация и помощ”, разкрит във връзка със световната пандемия от Ковид-19. Той е семеен, с едно дете – 10-годишната Мелис, която заедно с майка си в момента е в Турция.

„Тя е доволна от училището си там. Когато разбра за назначението ми, ме посрещна и каза, че никак не е доволна. Сигурен съм обаче, че като дойде след края на учебната година в Пловдив, ще се заобича града. В момента ѝ търся подходящо училище тук”, каза Кюнгерю.

Той допълни, че преди да пристигне в България се е поровил в семейната история и е проследил родословното си дърво. Така разбрал, че всъщност неговите прадядо и прабаба са от Хасково.

Дипломатът има двама братя, а по-големият от тях е преподавател в Консерваторията на Тракийския университет в Одрин.

„Ще се възползвам от тази връзка, за да направим още повече за общуването между двете ни държави”, с усмивка завърши той.