Новата книга на Димитър Герганов “Улиците на Пловдив“ с официална премиера след ден

  • от PlovdivTime
  • 15:37, 27.04.2021

На 27 април, вторник, от 19 ч. в Литературния салон на "Петното на Роршах", ул. "Йоаким Груев" 36 ще бъде представена новата книга на Димитър Герганов "Улиците на Пловдив". Книгата разказва историята на 101 пловдивски улици. За личностите и местата, на които са кръстени, за античното наследство и възрожденските къщи и емблематичните сгради отпреди век, както и за най-новата история от последните десетилетия.

Да се пише за Пловдив не е лесна задача. Всеки опит за епохален труд, който да разказва всичко или за дълбокомислени обобщения, изначално е обречен на провал. В този смисъл „Улиците на Пловдив” са още една част от пъзела истории изтъкани в нашия хилядолетен дом.

Пловдив е жив град и се променя – понякога изглежда заспал във вековен сън, в други случаи градският пейзаж препуска в шеметен калейдоскоп. Античен, средновековен, възрожденски, съвременен… Пловдив е много повече от град. Пловдив е идея! За приемственост и смесване на култури и религии, за възкресение от пепелта и разрухата, за надеждата и бъдещето. Вечният Пловдив…

Димитър Герганов е автор на 4 романа и 2 документални книги. Основател и водещ на Пловдивско историческо общество. Ще можете да се запознаете и с другите книги на автора и да си вземете автограф.