“Нова генерация“ и Димитър Воев - една вдъхновяваща история в Пловдив

  • от PlovdivTime
  • 09:47, 22.03.2022

Меломаните в Пловдив ще имат шанса да се насладят на премиерата на филма „Воев” на 22 март от 18.30 часа в  Lucky Дом на киното. Фабулата на дебютния пълнометражен филм на режисьора Биляна Кирилова следва линията на живота и творческия път на Димитър Воев - поет, музикант, композитор, вокалист и основател на култовата уейв група "Нова генерация", емблематична личност от края на социализма и началото на прехода в България, чиято ранна смърт настъпва едва на 27-годишна възраст.

Филмът „Воев” е по идея на неговия продуцент Валерия Стойкова от MatchPoint Productions и режисьора Биляна  Кирилова, която освен това е и съсценарист заедно с Неда Миланова. Авторските текстове, илюстрациите и архивите кадри във филма вплитат моменти от личния живот на Димитър Воев,неговата дълбока душевност, ексцентричен творчески почерк и незабравимо присъствие на неформалната алтернативна сцена.

Историите, които пресъздават образа на легендарния Митко Воев,са разказани от Светослава Воева, Павел Воев, Симеон Воев, Нели Недева-Воева, Магадалена Воева, Димитра Воева, Нео Куцинов, Кристиян Костов, Михаил Пешев, Васил Гюров, Алина Трингова, Екатерина Атанасова, Петър Миланов, Пенчо Попов, Димитър Попов, Росен Даскалов.

Оператор на „Воев” е Теодор Фичев, монтажист – Емил Граничаров. Във филма звучи музиката на “Нова Генерация”, “Кале“, "Воцек и Чугра”, а саунд дизайнът е на ЕмилианГацов-Елби и Флора Поп.  Гласът зад кадър е на Иван Москов, а илюстрациите на Мина Златева-Иванова.