Нина Найденова влиза в Борда на Националния дворец на културата?

  • от Мария Луцова
  • 09:30, 26.01.2024

Директорът на Държавна опера-Пловдив Нина Найденова е сред тримата избрани членове на Съвета на директорите на Националния дворец на културата. Тя се е явила на конкурс в Министерството на културата за външни членове на ръководния орган на държавното дружество с капитал от над 421 000 000 лв.

В документацията за конкурса не е посочено изрично, че членовете на Борда не могат да упражняват други професии стига да може да изпълняват съвестно ангажиментите си към НДК. Тепърва предстои обаче директорът на Операта да обяви решението си дали ще търси ново поле на изява, или ще съвместява двете длъжности, което е много голямо предизвикателство, особено ако бъде излъчена за изпълнителен директор. 

Всички кандидати са представяли концепции за развитието на Двореца. Найденова е класирана на второ място с обща оценка 5.51. Но Етап 2 - представяне на концепция тя е оценена на 5,30, а на Етап 3 - събеседване, с 5,72. На първо място е класирана Андрияна Татарова с обща оценка 5,55. На трето място е Десислав Данов с 5,45.

Класираната на първо място Адрияна Татарова, която е завършила "Бизнес администрация" също е позната на пловдивчани. Тя бе начело на доброволците, които работиха за фестивала One Design Week под тепетата през 2014 г.

Тепърва предстои Нина Найденова да обяви решението си, но според наши източници тя ще делегира права на диригента Диан Чобанов, но няма да остави работата си под тепетата.

Националният дворец на културата е доста проветливо място. Показват го събитията още от първия директор след промяната – Христо Друмев. Той  работи и ръководи НДК още от 1988 г. и това продължи до 2011-а. След общо 24 години в институцията Друмев си тръгна, а Агенцията за държавнаа финансова инспекция обяви, че при проверка на документацията за периода 2008-2010 г. са констатирани множество нарушения, за които на Друмев бяха съставени 27 акта. Това е причината Друмев да бъде уволнен.

След Друмев НДК бе управляван от Борд на директорите с председател. За председател бе избрана пловдивчанката д-р Мариана Чолакова, едно от лицата на фондация „Дом за Пловдивската опера”. Тя обаче подаде оставка близо година след назначението си. 

След това на няколко пъти бе подменян съставът на Борда.  От 2011 г. НДК се управлява от Съвет на директорите. От 2014 г. начело застана Мирослав Боршош. С неговото име е свързан още един скандален период в историята на Националния дворец.

Бившият зам.-кмет на София бе начело на НДК от 2014 до 2017 г. Година по-късно срещу него бе повдигнато обвинение за умишлена безстопанственост в особено големи размери. По-точно обвиненията бяха четири – за нецелево изразходване на над 3,4 млн. лв., за умишлена безстопанственост, ощетила НДК с над 28 000 лв., сключване на 15 неизгодни сделки, нанесли вреди за над 86 000 лв.

Всичко това се случваше на фона на предстоящото европредседателство на България. Именно НДК бе сградата, която трябваше да бъде адаптирана за да посрещне мащабното събитие. Ремонтът струваше на българския данъкоплатец внушителните 45 млн. лв.

В крайна сметка съдът се произнесе в полза на Боршош. Осъден на 3 години условно бе съпроцесникът му – Валентин Кръстев, който в същия период е председател на Съвета на директорите.

В момента начело на НДК е Пени Раева – дългогодишен служител в институцията. Тя е част от екипа на Христо Друмев, а през 2013-2014 г. бе начело като директор. Версиите са, че именно опитът на Найденова ще натежи тя да поеме поста.