“Невидими“ разказва истории на полски, немски и английски

  • от PlovdivTime
  • 10:22, 30.03.2021

Романът „Невидими” на Наталия Делева излиза на полски след месец в превод на Ханна Карпинска.Книгата, която излезе със запазения знак на пловдивското издателство „Жанет 45” е с дизайн на полското издание на Рафал Кучарчук.

Романът разглежда трудни, но важни въпроси, свързани с дискриминация, неприемане, миграционната криза и състоянието на изоставените деца в Домовете”, пише издателството на страницата на книгата. „Въпреки че действието се развива в България, невидимите хора са навсякъде. Преводът на полски език получи финансова подкрепа от Национален фонд „Култура”. Това е третото преводно издание на романа, заедно с тези на немски и английски.

Преди година „Невидими” спечели конкурса за роман, организиран съвместно от Фондация „Елизабет Костова“ (ФЕК) и престижното американско издателство OpenLetterBooks.

По повод публикуването на романа в САЩ през август и в Обединеното кралство през септември, на 30 ти март от 20 часа, фжондацията кани на онлайн разговор с Изидора Анжел (преводач), Кая Страуманис (издател, OpenLetterBooks) и Наталия Делева. Събитието е част от серията "Преводач-Автор-Издател" и е със свободен достъп.

През 2020-а „Невидими” бе преиздадена на български. Наталия Делева получи съпътстваща награда в категория проза за дебютна литература Южна пролет 2018 г. и номинация за роман на годината на фонд „13 века България”.  Книгата спечели наградата на „Перото“в категория дебют на церемония, проведена на 1 ноември 2018 г.

„Невидими” е роман за неприемането на различните, в който деца съчиняват родителите си. Млада жена, отраснала в Дом за изоставени деца, се опитва да превъзмогне травмите от детството си. След поредица от раздели среща Дара – изоставено дете, в което разпознава себе си като малка. Привързва се към нея и решава на всяка цена да намери начин да й подари живота, който тя самата никога не е имала. Това е роман за хората в периферията на обществото. Различни сюжетни линии се преплитат, за да разкажат една обща история: на невидимостта.

У нас тя излиза със запазения знак на издателска къща "Жанет 45".