Навръх 70-годишния си юбилей проф. Стефан Костянев стана почетен гражданин на Пловдив

  • от PlovdivTime
  • 17:59, 16.06.2022

Дух, духовност и доброта срещу апатията, агресията и алчността“. Това е личното мото, водело по житейския път проф. д-р Стефан Костянев, който днес бе удостоен със званието почетен гражданин на Пловдив. Неговата награда пристига в друг важен момент от живота му – навършването на 70-годишния му юбилей.

Приемам тази награда като признанието на пловдивската общественост към Медицински университет-Пловдив – моят университет. Неговото мото е страхотно, защото живеем във време, в което има огромен дефицит на хуманност“, заяви чл.-кор. проф. д-р Стефан Костянев, който е предходен ректор на МУ-Пловдив.

Той прие отличието "Почетен гражданин на Пловдив" от председателя на Общински съвет Александър Държиков.

Александър Държиков не спести радостта си от факта, че познава лично проф. Костянев. Наскоро, сподели самият той, прочел публикация на професора в социалните мрежи, в която той шеговито вмята, че когато навлезеш в третата възраст, хората вече не ти пожелават любов. Желаят ти здраве и дълголетие. С препратка към това председателят на ОбС-Пловдив заяви:  

„Вие сте обречен и във Вас е заложено да давате любов и обич. Решението на Общинския съвет е един символ на това, че Вие сте обичан и от пловдивчани. Защото зад всеки общински съветник стоят определени групи хора и това единодушие, с което Вие получавате най-високото звание, е достатъчно красноречиво. А както се казва в една песен на Емил Димитров – „никой не може да избяга от обичта на хората““.

Той допълни, че именно личността на Костянев е допринесла Пловдив да бъде притегателен център на наука, образование и култура и туризъм.

„Сред нас има хора, които са прекрасни преподаватели, но нямат пиетет към науката. Сред нас има прекрасни учени, но те не могат да вдъхновяват студентите. Има и такива, които са и едното, и другото – но пък тях не ги интересува общественият живот на града и страната. Професор Костянев обаче съчетава всички тези позитивни качества“, заяви сегашният ректор на Медицински университет проф. д-р Мариана Мурджева, която откри събитието.

Професор Мурджева благодари на Съвета по наука за номинирането на професор Костянев и определи връчването на званието му като академичен празник на вуза. Това тя отдаде на отпечатъка, оставен от проф. Костянев в историята на университета. Сегашният ректор отбеляза, че за академична общност той винаги ще бъде важна част.

Искам да ви уверя, че няма да пожаля сили за издигане авторитета на този хилядолетен град, с много имена и бохемска атмосфера. Ще бъда на разположение на всеки мой съгражданин, който се нуждае от мен. Нека Пловдив запази тази невероятна харизма и стане за България онова, което е Силициевата долина за Америка“, допълни професорът при приемане на званието си Почетен гражданин на Пловдив.