Наталия Елис - украинката, която пристигна в Пловдив с 50 000 кактуса и превърна хобито си в бизнес

  • от Парашкева Иванова
  • 09:44, 17.07.2021
Тя живее само от 5 години в България, но е искрено влюбена в страната ни и не го крие. Наталия Елис е украинка, но тя и съпругът ѝ преди няколко години местят бизнеса си в Пловдив, тъй като страната ни предлага много по-добри условия от Украйна. Заселват се в село Марково, където живеят с над 100 хиляди кактуса, 5 кучета, 11 котки и няколко таралежа. Наталия се интегрира светкавично - научава български език, превръща хобито си в успешен бизнес, организира забавни и образователни събития за децата. Също така слага началото на една от най-мащабните инициативи в града - възстановяването на Ботаническата градина в Пловдив. В продължение на няколко години тя е начело на доброволческия отряд, който системно прочиства парка, съхранил ценни дървесни видове. Заедно с Аграрния университет подготвят проект, който да върне старата слава на Ботаническата градина. 
 
Наталия обожава Пловдив и казва, че иска да го вижда чист и зелен. Категорична е, че най-важната задача на възрастните е да възпитат децата да пазят и уважават природата. Не смята, че популярната сентенция "Красотата ще спаси света" е клише и прави всичко възможно да я докаже. Оптимизмът ѝ е заразителен и успя да увлече след себе си както малчугани, така и възрастни. 
 
За кактусите и другият поглед към света Наталия Елис разказва в интервю пред TrafficNews:
 
 
- Как се озовахте в България със 100 хиляди кактуса?

- През 2015 г. заедно със съпруга ми се преместихме в България, прехвърляйки не само бизнес, домашни любимци и собственост, но и моята колекция от кактуси, които към този момент вече наброяваха около 50 000 кактуса и сукулента. За мен колекцията ми е нещо повече от растения. Тя е както експериментална платформа за получаване на нови видове, така и начин да развивам способността да се усещат растенията, техните нужди и по-фино да се усеща природата като цяло, благодарение на наблюденията върху тяхното събиране. Това е и място за успокоение, релакс, почивка след работен ден. След като се преместих в България, за пет години успях да удвоя колекцията си, благодарение на по-тясна комуникация и работа с колеги от Европа. И неусетно хобито започна да се превръща в бизнес. Като се има предвид, че България има много благоприятни условия за стартиране на бизнес (в сравнение с Украйна) и по-щадящи данъци (отново всичко се научава в сравнение), както и много добри и ефективни оператори на пощенски услуги, превръщането на хоби в сериозен бизнес става лесно. Въпрос на желание и малко време, за да намерите място за нова оранжерия. Вече три години нашата компания работи на международния пазар, продавайки семена и растения, имаме 10 служители и се надявам нашият бизнес и персонал да се разширят с времето. В България има всички възможности за това.
 

- Как се запалихте по бодливковците? Откъде идват кактусите и семената? Кой е най-редкият вид в колекцията ви?

 - Започнах да събирам колекцията си, когато бях на 22 години. Всичко започна с първия кактус, случайно купен на улицата. Година по-късно имах малка колекция от стотици видове и днес моята колекция вероятно е една от най-интересните в България. От първите години на хобито си съм поръчвала семена от цял свят или съм обменяла с колеги любители. Събрала съм огромен брой интересни видове, като си набавям собствени семена. Продължавам да работя и с колеги в чужбина, обогатявайки колекцията си с нови интересни видове. Като се има предвид, че много места за растеж в природата вече са унищожени (Африка, Мексико, Чили и др.), някои видове кактуси и сукуленти могат да бъдат намерени само в частни колекции. И те веднага стават по-ценни от други растения, които все още растат в природата или лесно се размножават чрез семена и детска възраст. Имам видове, които не могат да бъдат намерени в природата. Едно от тях е Conophytum burgeri, чието последно място на растеж е унищожено в търсене на благородни метали и камъни. Ентусиастите се опитаха да преместят последните растения на друго място, но те не пуснаха корен там. Имам голяма мечта - някой ден хората ще се замислят за изгубеното видово разнообразие и ние, колекционерите, ще имаме възможност да върнем растенията в природата на първоначалните им места за отглеждане. Междувременно ги събираме, съхраняваме и възпроизвеждаме в частни колекции.
 
 
-  Има ли традиции в отглеждането на кактуси и сукуленти у нас?  Организирате конкурси за деца на различни теми с общ знаменател кактуси. Лесно ли е да ги откъснете от компютрите и телефоните и да ги накарате да се занимават с растения?

- В България има много професионални колекционери и бях много приятно изненадан колко топло ме поздравиха колегите от Пловдив, Варна, София, колко често идват на гости, обменяме опит и споделяме планове помежду си. Страхотно е, когато се чувствате подкрепени и това вдъхновява нови идеи. Една от тези идеи беше организирането на Дни на отворените врати с конкурси за деца. Получихме голям брой детски творби, рисунки, фотографии и въз основа на резултатите от конкурса ще направим една голяма положителна книга, където ще съберем рисунки, истории, фотографии и ще дадем на всички деца, които идват да ни посетят за да бъдат включени в нашите интересни инициативи! Идват както малки колекционери, така и тийнейджъри, хобито ни няма възраст - вече от люлката децата са привлечени от цветя и ако родителите им позволят да имат цвете вкъщи и помогнат да се грижат за него, детето ще порасне много внимателен и социално отговорен човек. И най-добрият вариант за това са кактусите и сукулентите - те не изискват специални условия за грижи и дори могат да растат на перваза на прозореца. И ако едно дете забрави да го полива, кактусът или сукулентът няма да умрат от липса на вода, а търпеливо ще изчакат, докато си спомнят за него.
 

-  Имате ли поддръжници?

- В света има много колекционери, които събират кактуси и сукуленти. И през последните 5 години това хоби в България пламна с нова сила, дори за рожден ден хората започнаха да си подаряват цветни аранжировки, а на гостите на сватба - саксии със сукуленти! Това е една много хубава традиция, която много ме радва и освен това решихме да предложим интересни композиции за такива поводи - комплекти от няколко сукулента в малки саксии. И може би, след като получи красив набор от сукуленти като подарък, човек също ще започне да събира тези невероятни растения!
 
- Вие сте един от двигателите за спасяването на Ботаническата градина в Пловдив. На какъв етап е проектът за възстановяване на този красив парк?
 
- В момента се работи активно по документацията за създаването на Общността и Фонда за помощ. Ботаническата градина в Пловдив може да се превърне в уникално място не само за отдих, но и за обучение на деца. И с удоволствие ще споделя част от колекцията си с ботаническата градина, когато организираме оранжерии там за различни видове растения.
 
 
- Как изглежда България през вашите очи?  Имате заразителен оптимизъм. Не ви ли е трудно да го опазите сред хора, които през повечето време са недоволни и сърдити?

- О, това е ПРЕКРАСНА държава, с прекрасен климат, мили, отворени и съпричастни хора! А морето? А планините? И всичко това е в рамките на 1-2 часа с кола по добри пътища! В допълнение към кактусите, аз също обичам алпийските ски и обичам да плувам в морето (и кой не обича!). И където и да отидем, където и да спрем, винаги виждаме усмихнати хора, които се радват да ни видят. Много е хубаво! И това е вдъхновяващо. И когато виждам как светят очите на моите колеги и деца, когато идват в оранжерията, с каква любов гледат на растенията, как получават положително от тях, това ме вдъхновява и мен. Затова винаги казвам на приятелите си - ако сте в лошо настроение, просто елате на гости. Да презаредим заедно. Казват, че красотата ще спаси света. Кактусите също участват активно в това. Раадвайки ни с техните бодли, пъпки, цветя, семена, деца и способността да преодоляваме всякакви трудности под формата на неразбирателство със собственика, който или пресушава, или препълва с вода.

-  Какви са следващите ви инициативи?

- Ще продължим нашите инициативи, ще споделим нашия опит с нови партньори, ще поканим деца да ни посетят и да им организираме различни състезания с награди и подаръци. Вече предлагаме най-голямата селекция от кактуси и сукуленти в страната и ще разширим асортимента си. А през есента ще поканим всички възрастни и деца да участват в едно голямо движение - засаждане на нови дървета в горите, където се извършва сечта. Това ще наречем това движение - "Аз залесявам България!" В крайна сметка само от нас зависи какво ще бъде нашето бъдеще и в каква среда ще живеем. 
 
 
 

Kоментари

коментар
Аби
09:54, 04.08.2021
Отговор

Фък Сталкер, някои хора само това могат да се продават! А на какво се крепи този 'бизнес'?

коментар
Фък Сталкер
23:01, 08.08.2021

Ах, вие "самаряните - безсребърници".! ???????????? За толкова години "бизнес", сте си все същите кокошкари.

коментар
Фък Сталкер
22:21, 27.07.2021
Отговор

Шолек, не завиждай, хората са направили бизнес, не говорят празни приказки, не можеш да стигнеш нивото им!

коментар
Аби
01:40, 25.07.2021
Отговор

Жената, която по украински обича чужди мъже!

коментар
Олег
19:27, 26.07.2021

Що за глупости пишете?! Комплексирана история.....

коментар
Илка Бранкова
12:06, 17.07.2021
Отговор

Красота обожавам сукулентните и кактусите